Advertorial

De wereld van de ondernemer: Blusmiddelenservice Texel

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Donderdag 22 Juli 2021
877 x bekeken
In mei 1992 richtten Robert Lakeman (links op de foto) en Theo Kuip de Blusmiddelenservice Texel op. Ze leveren en onderhouden brandblussers. Ze werken uitsluitend op het eiland; daar hebben ze de handen al vol aan. “We kennen de klant en zijn dichtbij en flexibel. Dat heeft enorme voordelen. Als iemand zijn blussers leeg heeft gespoten of plotseling advies nodig heeft, kunnen we er snel zijn. Voor het controleren van brandblussers weten we gewoon dat je ’s morgens naar een hotel moet gaan, als de kamers worden gedaan. En de bungalowparken doen we op wisseldagen, dan lopen we niemand in de weg”, aldus de ondernemers.

Beiden werkten als technisch medewerker bij een bedrijf op Texel. Robert is daar nu nog parttime aan de gang, Theo zit alleen nog maar in de brandblussers. De onderneming begon min of meer vanuit het onderhoudswerk dat ze deden als vrijwilliger van de brandweer. “We kregen steeds vragen van mensen die brandblussers wilden laten controleren. Daar hebben we een bedrijf van gemaakt.”

Gecertificeerd
BMST, zoals het bedrijf kortweg wordt genoemd, is al vanaf het begin gecertificeerd door KIWA NCP. Dat houdt in dat wordt voldaan aan strenge kwaliteitsnormen. Verzekeraars en vergunningverleners van vinden dit belangrijk. Er zijn nogal wat ontwikkelingen in deze branche en dat vereist dat ze hun kennis regelmatig bijspijkeren. Minimaal eens per jaar gaan ze daarvoor op cursus en ook bezoeken ze informatiebijeenkomsten van leveranciers, om zich op de hoogte te stellen van nieuwe ontwikkelingen. Ze leveren hun diensten aan hotels, vakantieparken, horecabedrijven, boerderijen, scheepseigenaren en ook aan particulieren. “Daarin is de laatste jaren wel wat veranderd”, merken ze op. “Mensen zijn zich beter bewust van brandveiligheid dan dertig jaar geleden. Ze schaffen nu vaker rookmelders en brandblussers aan. Ernstige brandongevallen die in het nieuws komen zijn daarbij zeker van invloed. Sociale media wakkeren dat ook aan, maar na een tijdje merk je wel weer dat het besef verwatert.”

Brandverspreiding
Het is meer dan ooit van belang, over goede blusmiddelen te beschikken, vertellen de beide ondernemers. “In een huis verspreidt een brand zich sneller dan vroeger. Tot in de jaren zeventig was veel in huis van organische stoffen, zoals katoen, hout of leer. In de laatste tien, vijftien jaar is er veel meer kunststof in het interieur gekomen en dat is per definitie brandstof. Vroeger had je zes tot dertig minuten om bij een brand uit je huis te komen. Tegenwoordig moet je binnen anderhalve minuut maken dat je wegkomt. Die synthetische stoffen maken zo veel rook, dat je in veel gevallen niet meer uit je huis komt. Daarom is het noodzaak snel een brandje neer te kunnen slaan. Dat veel huizen zijn geďsoleerd is ook een nadeel. De temperaturen worden snel hoger. Dat is het eigenaardige van warmte. Als je de kachel stookt wil je haar binnenhouden, maar als er brand is moet de warmte er zo snel mogelijk uit.”

Milieuzorg
De zorg voor het milieu speelt ook een belangrijke rol in het bedrijf van Theo Kuip en Robert Lakeman. Brandblussers gaan ongeveer twintig jaar mee, maar omdat de kwaliteit van bijvoorbeeld schuim afneemt, moet de inhoud eens in de vijf jaar worden vervangen. “Het oude schuim wordt door ons afgevoerd naar een bedrijf in Nijmegen, dat het vocht verdampt. Het concentraat dat overblijft gaat als chemisch afval de verbrandingsoven in.” Er zijn op dit gebied veel technische ontwikkelingen, met het oog op de duurzaamheid. Fluorarme en zelfs fluorvrije blussers bijvoorbeeld, waardoor er van de vulling weinig of geen schadelijk afval overblijft. “Je moet niet vergeten dat bij het blussen een schadelijke stof in het milieu komt. Wij verwachten dat binnen vier jaar alle schuimblussers met niet afbreekbare chemische stoffen worden verboden.”

Voor elk budget

BMST voert de dealerschappen van drie kwaliteitsmerken; Saval, Ecofex en Flameline. Saval is kwalitatief het beste merk en ook het duurste. “De andere twee zijn goedkoper, maar op de lange duur kun je met Saval beter af zijn. In elk geval hebben we voor elke situatie en voor elk budget een blusser. We weten wat we verkopen en wat we adviseren. Op het internet is van alles te koop, maar daar loop je wel het risico dat je iets verkeerds bestelt. Er zijn klassieke voorbeelden van bedrijven die een schuimblusser bij de frituurpan hebben hangen of een poederblusser in een restaurantkeuken. Dat is niet handig. Het kan dan geen kwaad om de juiste blusser te hebben.”

Overigens werkt BMST ook voor ‘overkantse’ bedrijven, die een filiaal op Texel hebben. “Voor landelijke winkelketens is het niet te doen, voor een paar brandblussers naar het eiland te komen. Daarvoor schakelen ze ons dan in.”

Blusmiddelenservice Texel

Wezenland 5d, Den Burg (werkplaats)
Tienhoven 1, De Waal (kantoor)
Postadres: Postbus 12, 1790 AA Den Burg
T: (0222) 315680, mob. 06-27378318
E: bmst@texel.com
I: www.blusmiddelenservicetexel.nl
Reacties (0)