Haven Oudeschild gebruikt energieneutraal stroomnet

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Donderdag 22 Juli 2021
513 x bekeken
Het nieuw aangelegde walstroom- en drinkwaternetwerk van de haven in Oudeschild is in gebruik genomen. Texel heeft hiermee een van de eerste havens die walstroom volledig energieneutraal opwekt. Deze upgrade levert naar schatting het eerste jaar een reductie van 175.000 kg Co2 op.


Naast de Co2 reductie levert de aanleg van de nieuwe walstroom en drinkwatervoorziening ook een letterlijk stillere haven op. Met de nieuwe voorziening is het namelijk niet meer toegestaan om gebruik te maken van generatoren wanneer een ligplaats in de haven is ingenomen. De verwachting is dat in het eerste jaar 300.000 Kilowattuur door de scheepvaart wordt afgenomen. Omgerekend betekent dit naar schatting een Co2 reductie van ca. 175.000 kg. Een gemiddeld gezin in Nederland stoot jaarlijks 20.000 kilo Co2 uit.

128 stroompunten, 25 drinkwaterpunten
In totaal zijn er 128 stroompunten gerealiseerd, variërend van 16 tot 400 watt. Ook zijn er 25 drinkwaterpunten geplaatst met een maximum debiet (hoeveelheid water die per uur uit het punt stroomt) van 8 m3 per uur. Op alle locaties rondom de haven kan daarmee drinkwater ingenomen worden met een groter debiet dan eerst (voorheen 5 m3 per uur). Het drinkwatersysteem voor de schepen is voorzien van een legionella beheersysteem.

‘Haven toekomstproof maken’

Wethouder Kooiman over de ingebruikname: “De nieuwe stroomvoorziening en het drinkwaternetwerk van de haven is een belangrijke stap voorwaarts. We zijn nu een van de eerste havens in Nederland die volledig energieneutraal zijn, mede dankzij de CIV Texel en de subsidie van provincie Noord-Holland.”