Fietspad Zanddijk nu ook officieel open

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Maandag 07 Juni 2021, 16:09 uur
445 x bekeken
Gedeputeerde Esther Rommel knipte vrijdag samen met wethouder Edo Kooiman symbolisch een lint door om het fietspad door de Eierlandse duinen officieel te openen. Hiermee werd een eerste mijlpaal gezet in het in fietspadenbestand van Staatsbosbeheer, dat in opdracht van de gemeente wordt gereconstrueerd.


“Ontzettend mooi hoe de gemeente Texel dit fietspad in samenwerking met de provincie Noord-Holland, de omgevingsdienst Noord- Holland Noord en Staatsbosbeheer zo snel voor elkaar heeft gekregen”, aldus de gedeputeerde. De provinciaal bestuurder fietste samen met Kooiman over het pas vernieuwde en verbrede fietspad op de Zanddijk.

Steun provincie
Kooiman vertelde dat er in 1992 al plannen waren, om dit fietspad aan te pakken. “Dankzij een vruchtbare samenwerking tussen Staatsbosbeheer, gemeente en de provincie is het nu eindelijk gelukt. De provincie heeft hier een belangrijke rol in gehad zowel door een financiële bijdrage alsook door steun bij het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen. Het fietspad was toe aan vernieuwing vanwege de toegenomen intensiteit van fietsverkeer.”

Eerste fietspad
Het pad door de Eierlandse Duinen is een van de meest bereden fietspaden op Texel. Het loopt van de Ruigendijk vlak buiten De Koog tot aan de vuurtoren in De Cocksdorp. Het is geheel in beton uitgevoerd en waar mogelijk verbreed tot drieënhalve meter. Door de verplichting tot natuurcompensatie en door een verschil van mening met omwonenden over de verkeersafwikkeling rond de bungalowparken aan de Zanddijk, was de voorbereiding ingewikkeld. Het fietspad maakt deel uit van een fietspadenbestand van in totaal dertig kilometer lang, dat de gemeente in onderhoud en beheer heeft voor Staatsbosbeheer.