Regionaal Archief begint gratis scanservice

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Maandag 06 Juli 2020, 16:31 uur
859 x bekeken
Thuis de oude archieven uit de regio induiken: dat kan nu dankzij een gratis service van het Regionaal Archief. Met de nieuwe service ‘Scannen op verzoek’ kan iedereen met een druk op de knop via de website van het archief een aanvraag doen om archiefstukken te laten scannen. De scans zijn daarna online te bekijken en te downloaden. Deze service is beschikbaar voor de oudste gemeentearchieven uit de regio, van Texel tot en met Castricum.

De knop ‘Scan(s) aanvragen’ verschijnt dit jaar bij steeds meer beschrijvingen van archiefstukken op de website van het Regionaal Archief. De gratis service geldt in verband met privacy en auteursrecht voor archiefmateriaal dat dateert van voor het jaar 1900. Het gaat in eerste instantie om overheidsarchieven, bijvoorbeeld van gemeenten en waterschappen. Ze bevatten een grote verscheidenheid aan belangwekkend historisch materiaal, dat vanaf nu overal digitaal bestudeerd kan worden.


Miljoenen scans
Het Regionaal Archief werkt al jaren aan het digitaal toegankelijk maken van de collectie. Belangrijke reeksen archieven zijn volledig gescand. Intussen zijn er al bijna drie miljoen scans van archiefstukken online te raadplegen. Via ‘Scannen-op-verzoek’ bepalen ook onderzoekers en andere geďnteresseerden voortaan wat er gedigitaliseerd wordt. Om iedereen de kans te geven scans aan te vragen geldt voorlopig een maximum van twee aanvragen per persoon per week.
Formule 1-spel
Reacties (0)