NIEUWS, TEXEL-PLAZA

10 vragen aan Maikel Bruin

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Woensdag 15 September 2021
1927 x bekeken
Maikel Bruin (29) is door Olaf de Porto aangemeld voor de tien vragen van deze week. “Een vriendelijke jongen, die niet met de horde meeloopt, maar lekker zijn eigen ding doet”, gaf hij daarbij als toelichting. Maikel is timmerman en ondernemer en is daarnaast ook nog eens druk met de verbouwing van zijn eigen huis met werkplaats aan de Wilhelminalaan.

Wie is Maikel Bruin?
“Mijn geboortedatum is al bijzonder: 31 december 1991. Ik ben geboren in Oudeschild, maar woon in Den Burg. Ik heb altijd op Texel gewoond. Als klein ventje wist ik al wat ik later wilde worden: timmerman! In de derde klas ben ik de vooropleiding gaan volgen op het TOC in Den Helder. Daarna ben ik opgeleid tot volleerd timmerman, door het werkend leren op Espeq. Ik werd stoffeerder bij een bouwbedrijf en ben in 2020 mijn eigen onderneming begonnen, Bist Design. Ik houd me bezig met verbouw, nieuwbouw en timmerwerken, ook het ontwerp daarvan. Van mijn hobby heb ik mijn werk kunnen maken en dat is creatief bezig zijn en timmerwerk. In mijn vrije tijd mag ik graag skateboarden en snowboarden. En tuinieren vind ik heerlijk ontspannend.”

Hoogtepunt en dieptepunt? “Het hoogtepunt van mijn leven kan ik nog niet vertellen, wel het dieptepunt tot nu toe. Toen ik 16 was ben ik met een opgevoerde Puch Maxi onderuitgegaan. De dag erna had ik mijn eerste ‘Werkend leren’-dag in de bouw. Ik kon me amper bewegen, maar heb toch doorgezet en de dag volgemaakt. Het was flink afzien, maar het is wel gelukt. Alleen hoop ik zo’n ongeluk nooit meer mee te maken.”

Wat is je favoriete plek op Texel? “Het eerste huisje dat ik heb verbouwd, staat op de Burgwal. Het park diende als mijn voortuin. Het is een heerlijke plek, midden in Den Burg. Ook vind ik het prachtig vanuit Oudeschild langs de dijk te rijden, om de mooie vogelgebieden daar te zien en over de weilanden te kunnen kijken. Ik rijd er zo goed als elke zondag langs, met de auto want fietsen is niks voor mij, en elke keer ziet het er weer anders uit, voor mijn gevoel. De jachthaven vind ik een mooie plek in de zomer, met al die masten op de zeilboten. Het geeft mij altijd een vakantiegevoel. Zeilen is ook prachtig om te doen. Je vaart op de wind en dat geeft een heerlijk gevoel.”

Waar word je blij van? “Als de zon schijnt op het eiland, voel ik me altijd heerlijk. Het is dan alsof alles meer kleur krijgt. Het is dan ook prachtig om door het bos te rijden, als de zon door de groene bladeren schijnt. Ik word ook blij van iets bedenken dat er nog niet is. Ik zie het denkbeeldig voor me en dan ga ik het uitvoeren. Prachtig, als het beeld in mijn hoofd dan ineens in werkelijkheid voor iedereen zichtbaar is!”

Wat is je vroegste herinnering? “Dat ik als klein ventje ging schaatsen in Oudeschild. Dat moet in de winter van 1995/1996 zijn geweest. Mijn moeder bracht me naar de ijsbaan en strikte mijn schaatsen. Ik vermaakte me er de hele dag. Wat me goed is bijgebleven is de Macarena van Los Del Rio. Iedereen ging daarop rondjes schaatsen. Ik vond het fantastisch!”

Welke bekende persoon zou je graag eens ontmoeten? “Michel Ruijgrok, eigenaar van ESTIDA. Misschien niet beroemd, maar ik zou hem graag eens ontmoeten. Ik ben er heel benieuwd naar, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en hoe hij aan zulke unieke ontwerpen voor de horeca komt. Herman Brood had ik ook wel eens willen ontmoeten. Volgens mij was hij een unieke persoon. Kunstenaar en muzikant; in beide opzichten kan ik hem erg waarderen.”

Is er iets dat je graag eens wilt doen, maar waar je nog niet aan toe bent gekomen? “Als ik iets wil doen, probeer ik het ook te doen. Voor alles kun je tijd maken, als je het echt graag wilt. Nou moet ik zeggen: ik zou graag eens parachutespringen op Texel Airport. Dat is iets dat ik al heel lang wil, maar nog nooit heb gedaan. Iets weerhoudt me er toch van, uit een vliegtuig te springen. Waarschijnlijk ben ik toch een beetje bang!”

Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit? “Ik stel mijn doelen altijd over één, drie en vijf jaar. Over vijf jaar hoop ik te kunnen doen wat ik al heel lang wil: oude gebouwen opknappen en opnieuw in de markt zetten. Daar kan ik mijn creativiteit en vakmanschap goed in kwijt. Ik vind het prachtig een oud pand in te lopen en erover te fantaseren hoe het eruit kan komen te zien. Als ik het idee in mijn hoofd heb, wil dat vertalen naar werkelijkheid. En ik hoop over vijf jaar nog steeds op Texel te wonen.”

Heb je een wijze raad voor ons? “Probeer jezelf te zijn en laat je niet leiden door de menigte. Mijn levensmotto is: ‘Als je iets echt wilt, kom je er wel en ga er dan 100% voor’. Het belangrijkste is dat je gezond bent en dat wens ik iedereen toe.”

Wie zou je graag de volgende 10 vragen voorleggen? “Wie ik geknipt vind voor de 10 vragen aan... is Jennifer Krab-Woerlee. Ik vind dat ze haar vak als barbier goed verstaat. We hebben wel eens interessante gesprekken en ze heeft een mooie kijk op het leven, vind ik.”