Sportief vermaak van Duitse soldaten op het strand (Foto: collectie LOMT)
Sportief vermaak van Duitse soldaten op het strand (Foto: collectie LOMT)

Duitsers hadden in oorlog lang een mooi leven op Texel

Laatste nieuwsberichten
Ondanks de corona crisis is het inmiddels toch weer wat drukker geworden op Texel. Toeristen, waaronder veel Duitsers, weten het eiland inmiddels weer te vinden. In de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook veel Duitsers naar Texel, maar dan uiteraard met een geheel andere bedoeling.

Op bepaalde punten verschilt de situatie van toen echter maar weinig met nu: De Duitsers die hier in de oorlog naartoe kwamen zagen het eiland ook een beetje als ‘vakantiebestemming’, want het was algemeen bekend dat het gevaar van directe oorlogshandelingen wel mee viel op de Waddeneilanden. Er stortte wel eens een vliegtuig neer op het eiland of in de wateren eromheen en bepaalde locaties, zoals het vliegveld, werden af en toe gebombardeerd. Ook De Mok en schepen in het Marsdiep werden regelmatig aangevallen door vaak laagvliegende vliegtuigen, maar verder gebeurde er eigenlijk niet heel erg veel op het eiland.

Vakantie-eiland
In de loop van de oorlog werd de situatie op Texel uiteraard wat grimmiger, maar de meeste Duitsers op het eiland hadden niet het gevoel dat ze op de ‘verkeerde plek’ terecht gekomen waren. Foto’s uit die tijd geven ook niet direct een beeld van Duitse militairen die zich druk maken over het verloop van de oorlog.
Velen van hen, vooral het marinepersoneel dat de kustbatterijen bemande, verbleven langdurig op het eiland en hadden een nogal saai bestaan. Het was dan ook niet zo gek dat er van alles werd bedacht werd om aan de verveling te ontkomen, zoals onder andere het organiseren van sportwedstrijden, knutselavonden, en cabaretvoorstellingen. Er werd zelfs een huisorkest in het leven geroepen met de bijzondere naam ‘Nicht zum schießen da’ (niet gekomen om te schieten).

Wellenreiter
In het boekje Eine Batterie staat geschreven dat bij goed weer Vergnügungsfahrten (pleziervaarten) werden ondernomen, waarbij men vanaf De Mok een stuk de zee opvoer om vervolgens ‘de passagiers’ terug te laten zwemmen naar de kust. Ook waterskiën achter een boot met wapperende Duitse vlag was voor één van de Duitsers, die ‘Hein, der Wellenreiter’ (Hein, de golvenruiter) werd genoemd, een populair tijdverdrijf. Wat dat betreft hadden de Duitse militairen het hier niet zo slecht, tot 6 april 1945, de dag van de Georgische opstand. Op dat moment was het over met de rust en kwam ook de waanzin van de oorlog in alle hevigheid naar het eiland. Ook toen kwamen er Duitsers met de boot naar Texel, maar niet voor hun vakantie!

(tekst en foto’s beschikbaar gesteld door Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel)
Duits cabaret (Foto: collectie LOMT)
Hein der Wellenreiter (Foto: collectie LOMT)
Het orkest Nicht Zum Schießen Da (Foto: collectie LOMT)