NIEUWS, TEXEL-PLAZA

Walvisvaarders Huisje dicht vanwege restauratie

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Woensdag 16 Maart 2016
2551 x bekeken
’t Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn wordt gerestaureerd en gaat dit jaar niet open voor het publiek.

Het uit omstreeks 1680 stammende pand in de Herenstraat is – mede door waterschade – dringend aan restauratie toe. Het bestuur van Stichting ’t Walvisvaarders Huisje heeft offertes laten uitbrengen door drie aannemers met specifieke kennis op het gebied van restauraties van monumenten. De keuze viel op aannemer Pronk uit Warmenhuizen. Architect Van Langen van TPAHG architecten uit Hoorn zal de restauratie begeleiden.

Pronk Restauratie is een voor dit soort werk gecertificeerd Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB). Dit bedrijf was op Texel onder andere betrokken bij de restauratie van de kerken in De Waal, Den Burg en Den Hoorn. “We hebben voor Pronk en TPAHG gekozen omdat het behoud van het unieke karakter en de uitstraling van het Huisje bij hen in goede handen is”, aldus het stichtingsbestuur. De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds.

Het is de bedoeling dat eind maart wordt gestart met de werkzaamheden, die waarschijnlijk vijf maanden gaan duren. “Veel tijd gaat er in de buitenmuren zitten”, laat het bestuur weten. “De voegen worden op veel plekken met de hand uitgehakt, om beschadiging van de stenen te voorkomen. In de voorgevel zal ter hoogte van het maaiveld een loodslab (een strook geplet lood) worden aangebracht om optrekkend water tegen te houden. Het houtwerk van sommige kozijnen en rotte vloerdelen moeten worden vervangen. Een specialistische schilder zal het houtwerk op een aantal plekken restaureren.”

Het bestuur besloot - gezien de vele werkzaamheden - dit seizoen niet open te gaan voor publiek.