De getroffen Dr. Wagemaker in Oudeschild
De getroffen Dr. Wagemaker in Oudeschild Foto: Collectie Historische Vereniging Texel

Twee tragedies in één gezin

Historie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel bommen niet op de juiste plek terechtgekomen. In februari 2022 heb ik hier al eerder iets over geschreven. Ook in het Marsdiep zijn bommen beland die het doel hebben gemist. Er werden daar zeer regelmatig schepen aangevallen door onder andere Beaufighters en Blenheims van de Royal Air Force en behalve de ‘missers’ werd ook wel eens een verkeerd doel geraakt. Zo ook op de middag van zondag 6 oktober 1940.

Blenheim-piloot sergeant Terry Waples was er die middag op uitgestuurd om enkele eerder waargenomen schepen in de omgeving van Den Helder op te zoeken en indien mogelijk aan te vallen. Bij aankomst zag de bemanning van de Blenheim echter geen schepen op zee, maar de waarnemer aan boord van het toestel identificeerde een schip in Den Helder; tenminste, dat dacht hij. Wat hij in werkelijkheid zag was de Dokter Wagemaker van TESO in de haven van Oudeschild en dat was voor een van de bemanningsleden van dat schip een catastrofale vergissing!

Het was die dag redelijk bewolkt en de bewolking hing laag, zodat de piloot zonder problemen een aanval kon inzetten vanuit de dekking van de wolken. De aanval verliep dan ook geheel volgens plan, want Waples kwam met zijn toestel recht voor het schip uit de wolken en kon zo vanaf geringe hoogte met vier bommen van 250 pond het schip bombarderen. De bommen waren voorzien van een tijdvertraging om het mogelijk te maken ze van lage hoogte af te werpen, zonder dat het toestel door de bomexplosie zelf kon worden geraakt.

Van deze aanval werd de 60-jarige TESO-dekknecht Tijs Boon (geb. 1880, Den Hoorn) het onschuldige slachtoffer. Hij was iets eerder aan boord aanwezig dan zijn collega’s en werd op het voordek van de Dokter Wagemaker dodelijk getroffen. Tijs was getrouwd met Antje Lemstra (geb. 1884, Den Helder) en het gezin werd op het eind van de oorlog nogmaals getroffen door oorlogsgeweld. Hun dochter Pieternella Charlotte (geb. 1925, Oudeschild) kwam op 6 april 1945 als gevolg van de Georgische muiterij om het leven in Oudeschild en werd slechts 19 jaar oud.

Tekst: Jan Nieuwenhuis