Katak is nog geen witte, maar wel een dappere beluga
Katak is nog geen witte, maar wel een dappere beluga Foto:

KATAK, DE DAPPERE BELOEGA

De nieuwe film van deze week is Katak, de dappere beloega. Een beloega is in de gewone wereld een witte dolfijn die rond de Noordpool zwemt. We hebben het nu over een Nederlands ingesproken animatiefilm, die draait om de jonge beloega Katak, die wat achterloopt in zijn ontwikkeling. Al zijn leeftijdsgenoten zijn wit geworden, wat op hun leeftijd normaal is, maar Katak is nog altijd grijs, de kleur waarin beloega's worden geboren. Daardoor wordt hij geplaagd door zijn leeftijdsgenoten.

Katak wil bewijzen dat hij wel degelijk volwassen is. Daarom vertrekt hij voor een spannende reis naar het Grote Noorden, om de laatste wens van zijn oma in vervulling te laten gaan. Hij gaat op zoek naar zijn opa, die hij nooit heeft gekend heeft. Onderweg in de Grote Oceaan komt hij in gevaarlijke situaties terecht en sluit hij verrassende vriendschappen. Katak bewijst dat je dapper kunt zijn ongeacht hoe groot je bent.


Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in De terugreis, een melancholische, maar ook humoristische roadmovie, die gisteren in première is gegaan. De film draait om het ouder worden, herinneringen, jarenlange liefde en de acceptatie van veranderingen. Jaap is al bijna vijftig jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft in het ondernemen van activiteiten, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich er met gepaste tegenzin toe overhalen hem in Zuid-Europa op te zoeken. Na vele jaren reizen de twee weer eens door Europa, dat in de loop der tijd enorm is veranderd. Kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.


Poor things is een vrij heftige film; je moet zestien jaar zijn om hem te mogen zien. De film beschrijft het ongelofelijke verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Emma Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella is leergierig en leeft een beschermd bestaan bij Baxter. Ze mist kennis over de wereld om haar heen, maar heeft een drang er meer over te leren. Daarom gaat Bella er vandoor met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gladde en losbandige advocaat. Ze beleven een wervelend avontuur over de hele wereld. Bevrijd van de vooroordelen van haar tijd, wordt Bella standvastig in haar doel om op te komen voor gelijkheid en bevrijding.


Zowel Poor things als De terugreis wordt dinsdag vertoond op de wekelijkse Seniorenmiddag.


Tot de andere films die op de denkbeeldige rol staan, behoort Wicked little letters, over een Engels dorp dat wordt beheerst door een onbekende persoon die obscene brieven rondstuurt. Ook kan er nog worden gekeken naar The zone of interest, over een kampcommandant die met zijn gezin een prachtig leven leidt naast het concentratiekamp Auschwitz. Verder: Dune: part two, Vogels kun je niet melken en, voor de kinderen, Kung Fu Panda 4. Zie voor meer informatie over het een en ander www.cinematexel.nl.

De terugreis (Foto: Martijn van Gelder)