Ook op Texel is de brandweer op zoek naar nieuwe mensen; daartoe dient de open oefenavond op 8 april
Ook op Texel is de brandweer op zoek naar nieuwe mensen; daartoe dient de open oefenavond op 8 april Foto: Veiligheidsregio NHN

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Texelse brandweerkorpsen zoeken uitbreiding

Algemeen

De brandweer op Texel zoekt nieuwe vrijwilligers. Om te laten zien wat het dienen bij de brandweer inhoudt, wordt op maandag 8 april in beide kazernes open oefenavond gehouden. Die brandweerposten zijn te vinden aan de Pontweg in Den Burg en aan de Postweg bij De Cocksdorp.

Klaarstaan voor je buren, voor je dorpsgenoten, voor de maatschappij; hulp bieden bij brand, ongevallen en het redden van dieren. Dat is waar een brandweervrijwilliger voor staat en dat kunnen meer mensen dan je misschien zou denken, aldus de Veiligheidsregio, die in heel Noord-Holland Noord campagne voert om de korpsen op sterkte te krijgen en te houden.

Twee korpsen

De post Den Burg bestaat uit 47 vrijwilligers, van wie 35 mogen uitrukken naar incidenten. Dat lijkt veel, maar bedenk daarbij wel dat bij een groot incident 26 vrijwilligers nodig zijn. De post De Cocksdorp bestaat uit 13 medewerkers. Op Texel zijn veel voertuigen nodig en moeten brandweerlieden diverse technieken onder de knie hebben om de juiste hulp te kunnen verlenen. Op een eiland is het nu eenmaal belangrijk veel zelf te kunnen doen, voordat eventueel hulp uit Den Helder moet worden ingeroepen. Dat maakt het werk ook gevarieerd. Naast natuurbrandbestrijding zetten de brandweervrijwilligers zich in voor (kleine) luchtvaartincidenten, scheepsbrandbestrijding en een nauwe samenwerking met de KNRM.

Wie zich wil aanmelden voor de oefenavond, kan dat doen op een speciale aanmeldpagina van de Veiligheidsregio en anders op de Facebookpagina van Brandweer Texel.