Piet Bolier, Monique Pronk, Lia Stienstra en Betsie Verhoeven bij een vernieuwde AED.
Piet Bolier, Monique Pronk, Lia Stienstra en Betsie Verhoeven bij een vernieuwde AED. Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

AED Netwerk Texel heeft de wind flink in de zeilen

Algemeen

Het gaat goed met de stichting AED Netwerk Texel. De noodzakelijke vervanging van de automatische externe defibrillators – zoals ze officieel heten – in de publieke ruimte is bijna afgerond en ook zijn er enkele nieuwe apparaten geplaatst.

Op Texel wordt ongeveer 25 keer per jaar een AED ingezet voor een reanimatie. Dat aantal loopt langzaam op. Naar de oorzaken is het een beetje gissen, maar het is wel veel. Op Texel verblijven nu eenmaal veel gasten en het is een gegeven dat de kans op een hartstilstand wat groter is bij een verandering van ritme; aan het begin van een vakantie, bij het naar bed gaan of juist bij het opstaan. En de vergrijzing speelt ook een rol in de toename.

Instructeurs

Daarnaast heeft de stichting twee zelfopgeleide instructeurs in haar midden. Sinds anderhalf jaar zijn Lia Stienstra en Monique Pronk ertoe bevoegd trainingen te geven in reanimatie en de bediening van de AED. Dat komt goed van pas, want voor de basiscursus is veel belangstelling. Datzelfde geldt voor de opfriscursus, die de certificaathouders binnen een jaar moeten volgen om hun kwalificatie te behouden, aldus plaatselijk coördinator Betsie Verhoeven.

In ieder dorp

“We streven ernaar elke maand een dorp op Texel aan te doen om basiscursussen te geven”, vertelt Piet Bolier, penningmeester en secretaris van de stichting. Op heel het eiland kan dus dicht bij huis een basiscursus worden gevolgd. “Nu we nieuwe trainers hebben is dat weer goed te organiseren. Alleen in Den Burg is het lastig daarvoor een goede plek te vinden. Daar is geen dorpshuis en ook geen andere geschikte ruimte waar een beamer met geluid beschikbaar is. Die hebben we wel nodig, want de trainingen worden ondersteund met filmbeelden.”

Vervanging

In de openbare ruimte van Texel hangen nu 105 AED’s. Niet alleen werden de oude vervangen, er kwamen ook nog eens twintig nieuwe bij. “Meer dan de helft hangt bij bedrijven en zijn 24/7 beschikbaar voor het netwerk. Een voorwaarde is dat ze buiten hangen en zijn aangemeld bij Hartslag.nu. Bedrijven zijn er niet toe verplicht er een te hebben, maar ze geven er wel mee aan serieus bezig te zijn met het welzijn van hun medewerkers en – denk aan logiesaanbieders – hun gasten”, aldus het viertal.

Burgerhulpverleners

Er zijn op Texel nu 335 vrijwilligers aangesloten bij HartslagNu; de zogenaamde burgerhulpverleners. Krijgt iemand een hartstilstand en wordt dit via 112 gemeld, dan wordt ook het netwerk ingeschakeld. Het is voor de overleving met behoud van kwaliteit van leven van belang, dat binnen zes minuten gereanimeerd kan worden. Een ambulance heeft vaak wat langer nodig, dus is de nabijheid van een AED en bedieners van zeer groot belang. De burgerhulpverleners die in de buurt zijn, worden via een app gewaarschuwd. Texel heeft, een enkele dunbevolkte uithoek daargelaten, een bijna dekkend netwerk. En daar is de stichting ‘best trots’ op, laat ze weten. “In tien jaar tijd is de kans op overleving na een reanimatie, met behoud van kwaliteit van leven, toegenomen van minder dan twintig tot ongeveer dertig procent.”

Cursussen

De belangstelling voor de cursussen is in elk geval aan het toenemen en dan is het natuurlijk ook prettig dat de certificaathouders zich bij het netwerk laten registreren als burgerhulpverlener. “Je kunt in de app van HartslagNu aangeven wanneer je beschikbaar bent”, laat Lia Stienstra zien. De stichting is ook blij met de reanimatielessen die worden gegeven op OSG de Hogeberg, “Alleen mag je nog geen burgerhulpverlener zijn als je nog geen achttien bent.”

Medewerking

Het bestuur van de stichting AED Netwerk Texel is blij met alle medewerking van de bedrijven. “Steeds meer ondernemers gaan ertoe over. In de poldergebieden gaan we nog wat mensen actief benaderen, want daar kan de dekking nog wel wat beter. Wij stellen de kasten beschikbaar en zorgen ervoor dat de AED wordt aangesloten. Het bedrijf of de particulier blijft eigenaar, de extra kosten zijn voor ons”, aldus Piet Bolier. “VEM Installatietechniek hangt voor ons de kasten op en doet het onderhoud van de kasten. Het trekt daar eens per maand een dag voor uit, zonder daarvoor de hoofdprijs te rekenen. Is een apparaat ingezet, dan moet het worden weggehaald om te worden uitgelezen voor onderzoek en nagekeken. Daarvoor hebben we een aantal AED’s in voorraad”, vertelt Betsie Verhoeven.

De vervangingsoperatie heeft ongeveer 140.000 euro gekost, waaraan voor 125.000 euro is bijgedragen. De financiering werd mogelijk gemaakt door STIFT, het Coöperatiefonds van de Rabobank, Samen Eén Texel en het Texelfonds. De stichting wordt bovendien ondersteund door een jaarlijkse subsidie van de gemeente. En over de nieuwe AED-kasten nog dit, voor de bedieners: je opent ze niet door eraan te trekken, je moet het deksel naar links draaien.

Op 11 juni wordt een extra basistraining ‘Reanimatie en AED’ gegeven in Den Burg en op 22 juni is er weer een inlooptraining van 10.00 tot 14.00 uur; de plaats daarvan is nog niet bekend. Kijk voor meer informatie over dit werk op de website van AED Netwerk Texel.

Niet trekken, maar linksom draaien