Afbeelding

Skelet van tuimelaar nieuw in collectie van Ecomare

Laatste nieuwsberichten
In het museum van Ecomare is vorige week het skelet van een tuimelaar geplaatst. Het skelet is afkomstig van de dolfijn die in mei dood aanspoelde op het strand van Wijk aan Zee. De tuimelaar kwam in het nieuws omdat het in de week daarvoor met een schip de haven van Amsterdam was ingezwommen.

Van 30 april tot 2 mei zwom de tuimelaar met het zeilvrachtschip Tres Hombres mee, vanuit een havenin Bretagne. Het dier, dat in Frankrijk de naam Zafar had gekregen, volgde het schip zelfs door de sluizen van IJmuiden en door het Noordzeekanaal. Zo kwam hij op 2 mei in de haven van Amsterdam terecht. Op 3 mei lukte het de dolfijn weer naar zee te lokken. Helaas werd het dier op 12 mei alsnog dood aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee. Waarschijnlijk was het aangevaren door een gemotoriseerd schip.

Springend uit het water

De dolfijn is door preparateur Chris Walen in een typische tuimelaar-positie gezet: verticaal, springend uit het water. De komende tijd is het skelet te zien in een tijdelijke opstelling. Daarna zal hij in de Walviszaal van Ecomare worden geplaatst, bij de skeletten van andere gestrande dolfijnen en andersoortige walvissen.

Verdwenen uit Nederland
Tuimelaars komen wijdverspreid voor, maar zijn in het Nederlandse deel van de Noordzee verdwenen, toen door de afsluiting van de Zuiderzee de Zuiderzee-haring uitstierf. Ze worden incidenteel wel gezien in ons deel van de Noordzee. Tuimelaars zijn, als alle walvisachtigen, erg intelligent. Waarom deze specifieke dolfijn zo gefixeerd was op schepen, is niet bekend.