De Beatrixlaan en de Elemert zullen hier worden aangesloten op een rotonde (Foto: Henk Cornelissen)
De Beatrixlaan en de Elemert zullen hier worden aangesloten op een rotonde (Foto: Henk Cornelissen)

Na zomervakantie begint herinrichting Emmalaan

Laatste nieuwsberichten
Na de zomervakantie, op 17 augustus, begint de herinrichting van de Emmalaan in Den Burg. Deze belangrijke verkeersader wordt vernieuwd tot een veilige, mooie en praktische doorgaande route. Aannemer De Vries & Van de Wiel voert de werkzaamheden uit. Deze worden gedeeltelijk gesubsidieerd door de provincie.

Om Den Burg bereikbaar te houden wordt het werk in drie aansluitende fasen uitgevoerd. Het eerst wordt de riolering tussen de Haffelderweg en de Elemert, voor het gemeentehuis, vervangen. Daarna krijgt dit deel van de Emmalaan een nieuw wegdek van betonstraatstenen en komt er een groene middenberm. Fietsers en auto’s rijden hier over dezelfde rijbaan, met een maximaal toegestane snelheid van 30 kilometer per uur. Auto’s kunnen op de omliggende terreinen, bijvoorbeeld bij de sporthal, worden geparkeerd.

Rotonde bij Beatrixlaan
De tweede fase bestaat uit de aanleg van een rotonde, ter hoogte van de Beatrixlaan en de Elemert, met oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Aan weerszijden van de rijbaan komen aparte fietsstroken. Als de nieuwe rotonde klaar is wordt deze voorzien van een kunstwerk. Daarnaast wordt op verschillende plekken rondom de Emmalaan groen aangelegd. Zo wordt toegewerkt naar een groener uiterlijk van de Emmalaan en een veilige en aantrekkelijke entree, die past bij Den Burg, aldus het gemeentebestuur. Fase 3 betreft het gedeelte tussen de nieuwe rotonde en de Pontweg. Daarvan wordt de bovenste asfaltlaag vernieuwd. Bij de grens van de bebouwde kom gaan de fietsstroken over in vrijliggende fietspaden. Ook aan de zijde van het VVV-kantoor wordt het fietspad tot aan de Pontweg aangelegd. Bij de rotonde in de Pontweg wordt een extra fietsoversteek aangelegd.

Ingrijpend
De werkzaamheden zijn naar verwachting half maart 2021 afgerond. De gemeente beseft dat de vernieuwing ingrijpend is voor de omgeving en dat er overlast door zal ontstaan. “De aannemer doet er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken”, aldus het college. Voordat een fase begint, wordt nadere informatie gegeven over de verkeersmaatregelen, zoals afsluitingen en omleidingen. Direct omwonenden en nabijgelegen bedrijven en organisaties worden apart geïnformeerd. Gevolgen voor de dienstregeling van de Texelhopper en de lijnbus worden tijdig bekend gemaakt. Ook worden de omleidingen tijdig aangegeven met borden rond de werkplek. Daarnaast is het project te volgen via de BouwApp. Daarmee kan ook contact met de omgevingsmanager van de aannemer worden opgenomen. De BouwApp is beschikbaar voor iOS (Apple) en Android en is benaderbaar van zowel smartphone als tablet.