Wintertaling (links) en zomertaling
Wintertaling (links) en zomertaling Foto: Marc Plomp

Vogels kijken - Het voorjaar gaat los

Natuur

Het voorjaar lijkt nu helemaal los te gaan. In de lucht kun je alle soorten zwaluwen weer volop zien. De tot voor kort nog schaarse oeverzwaluw heeft Texel ook ontdekt. Op steeds meer plekken zie je ze vliegen. Ze maken hun nest in steile grondwanden; daar graven ze een gang van circa 50 centimeter en broeden ze de eieren uit. Een steile slootoever kan al voldoende zijn. Zo zit er in het kanaal door Waalenburg, vlak bij De Marel, al enkele jaren een kolonie. De mooiste plek om ze te zien is bij Minkewaal, waar vrijwilligers van de vogelwerkgroep een kunstwand bijhouden. Het is een betonnen wand met gaten die gevuld zijn met rivierzand. Hier broeden jaarlijks enkele tientallen paartjes. Vanaf de weg zijn die prachtig te zien.

Ook in het Nationaal Park is het voorjaar. Op dit moment gaat een van de mooiste rondjes achter de Robbenjager langs. Vanaf de parkeerplaats bij Paal 33 wandelt je tussen het duinmeertje en de zeereep naar de vuurtoren. De eerste vogels die je daar vroeg in de ochtend hoort zingen zijn de blauwborst en de nachtegaal en met een beetje geluk zijn ze ook prachtig te zien. Loop je iets verder dan heb je ook al kneutjes, fitissen, de tjiftjaf en de braamsluiper gehoord of gezien. Nog iets verder mengen de zwartkop en de rietzanger zich in het orkest. Uit de rietkraag hoor je de waterral en de dodaars, die daar broeden. In het duinmeertje zie je de kuifeend, tafeleend, wintertaling, krakeend, slobeend en de zomertaling. Natuurlijk ook grauwe ganzen en wilde eenden. Aan de achterzijde van de camping kun je mooi over zee kijken. Daar zie je vaak grote sterns, eiders en aalscholvers vliegen. Het tweede deel gaat achter het Renvogelveld langs. Hier zitten ook veel eenden en nu de oevers wat droogvallen ook veel kwikstaarten. Je kunt er de witte, de gele, de Engelse en de noordse kwikstaart zien. Het duingebied tussen het Renvogelveld en de vuurtoren is door Staatsbosbeheer afgezet, omdat er tapuiten broeden. Ook de scholekster, de bergeend en de oeverzwaluw broeden er. Als je aan de Stengweg komt, kun je die oversteken, de Eierlandsche Duinen in. Hier kom je bij de Tuintjes. Daar zie je de roodborsttapuit, het paapje en met wat geluk beflijsters. Een rondje van circa twee uur kan zomaar eindigen met een lijstje waarop meer dan vijftig vogelsoorten staan.

Waddenvogelfestival

Op 11 en 12 mei wordt het Waddenvogelfestival georganiseerd. Dan staat heel Texel in het teken van vogels kijken. Op zaterdag 11 mei doen 15 teams mee aan de Texel Big Day. Zij gaan gaan van vrijdag op zaterdag lopend of fietsend van start om binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten op Texel te zien. Het winnende team zal toch zeker rond de 150 verschillende vogelsoorten moeten zien of horen om de winst binnen te kunnen halen. Alle teams doen mee om geld in te zamelen voor een goed vogeldoel. Dit jaar zijn dat de kustbroedvogels, die met het geld beter beschermd kunnen worden. Op 11 mei kun je ook op het Waterplein in De Cocksdorp terecht voor een gezellige vogelaarsmarkt. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten en kun je mee met vogelexcursies. Op 12 mei is de grote verrekijkershow in het Vogelinformatiecentrum. Je kunt ook de vogelkijkpunten bezoeken en zelf kennismaken met de grote vogelrijkdom die ons eiland te bieden heeft.

Meer informatie over het Wadden Vogelfestival (en het totale programma) is te vinden op www.waddenvogelfestival.nl.

Tekst: Marc Plomp, Vogelinformatiecentrum Texel