Foto: Henk Cornelissen
Foto: Henk Cornelissen

De wereld van de ondernemer: Cinema Texel

Laatste ondernemersberichten
Vijf jaar geleden werd Elmar Keijser het nieuwe gezicht van Cinema Texel. Hij werd beheerder van de bioscoop en exploitant van het horecagedeelte, dat bestaat uit een bar, een eetcafé en een terras. Anderhalf jaar later nam hij van Frits Nieuwenhuizen ook de kaartverkoop over. Het is een lustrum – iets om bij stil te staan, zou je kunnen zeggen – maar aanleiding tot een feestje geeft het niet. Een avondje naar de film is er voorlopig niet bij. Elmar windt zich er niet over op. “Je kunt ervan denken wat je wilt, maar daar heb je niets aan. Het is roeien met de riemen die je hebt.”

Dat betekent voor het bioscoopwezen dat om vijf uur ’s middags iedereen uit het pand moet zijn. “Dus moet je om drie uur, half vier je laatste film starten. Zo is ‘even naar de film’ niet meer het uitje zoals het is bedoeld. We hebben ons programma maar weer aangepast. In plaats van zeven dagen zijn we nu vier dagen per week open. We gaan meer middagfilms draaien en er gaan wat avondfilms naar de middag. Eerst maar eens zien wat dat gaat doen”, verzucht Elmar. Met de horeca, de bedrijfstak waaruit hij afkomstig is, heeft hij wel te doen. “Wij hebben hier het geluk dat je maar een paar mensen nodig hebt om de zaak draaiende te kunnen houden. Je ziet overal bedrijven die op zoek zijn naar personeel of een paar dagen dicht gaan omdat ze dat niet kunnen vinden. Ik heb hier, naast mijn partner
Laura Schrama, twee vaste medewerkers, Bob Rijk en
Sanne Looy, die het uitstekend doen.

Activiteiten opgepakt

Nadat hij beheerder was geworden, besloot Elmar een aantal activiteiten weer opnieuw op te pakken. De Ladies Night is er een van, al is daar nu even geen sprake van onder de huidige omstandigheden. De seniorenmiddagen op dinsdag zijn een ander voorbeeld. Koffie of thee met iets lekkers en natuurlijk een speciaal geselecteerde film voor een bedrag van € 7,50. “Ik wissel dat af met een Filmhuis-voorstelling, een bijzondere film die ook voor jongere liefhebbers interessant is. Ook daarvoor is op Texel een publiek. Die formule is goed aangeslagen; die middagen lopen goed. Op zich hoefde ik aan de bedrijfsvoering niet veel te veranderen, hoor. De zaak zit goed in elkaar. We hebben twee bioscoopzalen, één voor 148 en één voor 56 personen. En bij mooi weer zit het terras al gauw lekker vol”, vertelt hij. Cinema Texel leent zich ook voor personeelsfeestjes, schoolvoorstellingen, lezingen en dergelijke. “We hebben in de zaal een podium en een bioscoop heeft natuurlijk een beamer, waarmee je presentaties kunt geven. Je hebt hier goed beeld en geluid en de mensen kunnen hier netjes zitten. In wat rustiger tijden, zoals nu, kunnen we die mogelijkheid wat vaker bieden en daar wordt ook gebruik van gemaakt.”

Ander beeld
In de vakanties draait Cinema Texel beter dan de gemiddelde bioscoop op het vasteland. “In de zomer is het hier natuurlijk ook wel wat minder qua bioscoopbezoek, maar dan hebben we de drukte van het café en het terras erbij. En is het dan een keer slecht weer in de zomer, dan is het hier al gauw volle bak. Dan kunnen we de hele dag wel draaien. Dankzij het toerisme kunnen we hier een bioscoop in stand houden, want op een inwonertal van bijna 14.000 kan er niet één bestaan. Wat dat betreft is het goed dat we op een eiland zitten. Aan de overkant heb je al gauw concurrentie, maar hier gaat niet iemand even een tweede bioscoop beginnen.”

Topfilms
Wilde het vroeger wel gebeuren dat topfilms in de kleinere bioscopen weken later binnenkwamen, daarvan is nu geen sprake meer. Maar beperkingen zijn er natuurlijk wel. “Als op dezelfde dag drie topfilms in première gaan, kan ik er maar twee kiezen. En als die dan een tijdje draaien en er komt weer een nieuwe uit, dan laat ik hem voorbijgaan als die twee nog goed lopen. Vaak stellen ze daar ook nog eisen aan, bijvoorbeeld dat hij zeven dagen van de week moet draaien. Die kan ik dan niet altijd inwilligen”, bekent Elmar. Deze week is de kinderfilm Sing 2 nieuw in Cinema Texel. Daarin bereiden de koala Buster Moon en zijn talentvolle groep dierenartiesten hun meest extravagante optreden ooit voor, in een wereldstad vol entertainment, glitter en glamour. Buster (met de stem van Fedja van Huêt) heeft van het New Moon Theater een groot succes gemaakt en heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe uitdaging: een show in het Crystal Tower Theater in het glamoreuze Redshore City. Er is een probleem: ze moeten ’s werelds grootste rockster ervan overtuigen mee te doen aan dit spektakel.

Alles op tafel

Dit weekeinde draaien nog twee sinterklaasfilms en ook draait Alles op tafel nog; een film uit de hoek van Gooische vrouwen over een groep vrienden, die tijdens een etentje besluiten alle mobiele telefoons op tafel te leggen en wat daarop binnenkomt met iedereen te delen. Alle Whatsapp-jes, sms’jes en e-mails gaan door de groep en is het een telefoongesprek dat binnenkomt, dan gaat het desbetreffende toestel op de speaker. Hoe goed ken je je vrienden? Sommige zaken kun je misschien beter geheim houden, blijkt uit het spel van Peter Paul Muller, Diederik Ebbinge, Ramsey Nasr, Lies Visschedijk, Eva Crutzen en Linda de Mol.

Voorlopig is Cinema Texel alleen op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag open. Het is de bedoeling in de kerstvakantie weer alle dagen open te zijn, onder voorbehoud van dan geldende coronamaatregelen. Nu is voorgeschreven dat wie naar de film wil een QR-code en een identiteitsbewijs bij zich heeft. Ook moet in de wandelgangen anderhalve meter afstand worden gehouden en een mondkapje worden gedragen. Het programma, met aanbiedingen en reserveringsmogelijkheden, is te vinden op de website.

Cinema Texel

Gravenstraat 33, Den Burg
T: (0222) 312027
E: info@cinematexel.nl
I: www.cinematexel.nl