De wereld van de ondernemer: Brouwerij/Stokerij TX

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Donderdag 25 November 2021
1794 x bekeken
Er staat veel te gebeuren bij Brouwerij/Stokerij TX. In korte tijd hebben de producten zo’n vlucht genomen dat uitbreiding noodzakelijk was. De andere helft van de loods, waarin het bedrijf van de familie Groenewoud is gevestigd, kwam onlangs vrij en dient als opslagruimte. Het productiegedeelte wordt momenteel verbouwd en in de vrijgekomen ruimte wordt een vullijn geplaatst voor de producten van de stokerij – gin, wodka en likeuren – en de in kruikjes van een halve liter aangeboden ‘barrel aged’ bieren. In die laatste categorie is met ingang van vandaag een nieuwe variant op de markt: de TX Tripel Brut.


Kees Groenewoud werkt in het bedrijf samen met dochter Inge en zoon Luc. Laatstgenoemde is productiemanager, Inge is verantwoordelijk voor de marketing. Nico Derks is er brouwmeester. Het bier wordt aan de horeca geleverd op fust en in de supermarkt alleen in blikjes, in vijf soorten.

Onderscheidend

Er zijn vier brouwerijen op Texel, die elkaar scherp houden, zoals Kees het stelt. “We moeten dus onderscheidend zijn. Bij ons gaat het niet om de grote getallen, maar om exclusiviteit en we onderscheiden ons vooral met de ‘barrel aged’ bieren”, legt hij uit. Daarnaast worden elk jaar voor de horeca nieuwe varianten op fust aangeboden. “Bijvoorbeeld een dort, wat zwaarder dan pils, en een ‘dubbel wit milky hibiscus’, een roze witbier. Op Texel is een clubje van twintig horecaondernemers, die daarin zijn geïnteresseerd. Zij kunnen erop intekenen en op is op”, vertelt Inge. Dit jaar was de Tropica NEIPA de special, een New England IPA. Dat is een Amerikaanse variant op de India Pale Ale, een type bier dat de laatste jaren erg populair is geworden. “Amerikanen vinden de gewone IPA waarschijnlijk wat te bitter. Deze is licht en fruitig. We hadden er veel succes mee, maar als je iets uitbrengt in een limited edition, kom je voor een dilemma te staan. Aan de ene kant zou je gek zijn als je er niet mee doorgaat, maar aan de andere kant wil je het exclusief houden. Laten we het maar een luxeprobleem noemen. We hebben elk jaar wel weer iets nieuws.”

TX Triple Brut
Met ‘barrel aged’ wordt bedoeld dat de bieren zijn gelagerd in eikenhouten vaten. Deze zijn in gebruik geweest bij stokerijen en wijngaarden. “De smaak van, bijvoorbeeld, gin of – in dit geval – wijn zit er dan nog in. Elk vat is anders, dus hebben we ook elk jaar een andere variant. Ze zijn op zich uniek, want je kunt zo’n vat maar één keer gebruiken. Daarna heeft het zijn smaak afgegeven. Onze nieuwe TX Tripel Brut is een originele tripel, gelagerd op oude witte-wijnvaten uit Jurançon in Zuid-Frankrijk. Die wijn, van een Manseng-druif, heeft er zeven jaar in gezeten. Wij hebben dat bier gelagerd in een bunker op het terrein van Boutique Hotel Texel. De omstandigheden – de temperatuur en het vochtgehalte – zijn daar ideaal. Je moet namelijk voorkomen dat zo’n vat aan de buitenkant uitdroogt. De TX Tripel Brut is eigenlijk een combinatie van bier en wijn, ideaal voor de feestdagen. We hebben ook alweer nieuwe vaten ingekocht, om met nieuwe varianten door te kunnen gaan. Elk vat is uniek.”

Ocean aged

Vanuit de stokerij zijn drie vaten gin naar zee gestuurd, elk van 230 liter, om de inhoud ‘ocean aged’ te maken. Met het zeilschip Tres Hombres gaat het heen-en-weer naar Barbados. Anderhalve week geleden is het vaartuig uit Den Helder vertrokken, met de bedoeling in het voorjaar hier terug te keren. “De onversneden gin, met 70% alcohol, zit in oude rode-wijnvaten. Die heb ik van een ambachtelijk bedrijf in Bremen overgenomen. Dat renoveert wijnvaten, door ze aan de binnenkant waterdicht te maken. Dat gebeurt door ze te branden, waardoor de suikers in de wand gaan karamelliseren. Door de schommeling van het schip en de warmte van het Caraïbisch gebied zal de rijping sneller gaan. ‘Ocean aged gin, rocked by the waves’. De lege vaten kunnen we dan weer gebruiken voor ‘barrel aged bock’.”

Proeflokaal
De uitbreiding van de productieruimte maakt het ook mogelijk een proeflokaal in te richten, waar bezoekers kunnen worden ontvangen voor rondleidingen. “Dat moet voor het volgende seizoen klaar zijn. Vanaf Pasen, als het mooie weer begint”, denkt Inge. Overigens heeft Brouwerij/Stokerij TX al wel een winkeltje, waar de dranken te koop worden aangeboden.

Brouwerij/Stokerij TX
Slotskolk 22c, Oosterend
T: (0222) 760150
E: info@stokerijtexel.nl
I: www.stokerijtexel.nl