De fietsoversteek maakt de verkeerssituatie rond de kruising extra lastig (Foto: Henk Cornelissen)
De fietsoversteek maakt de verkeerssituatie rond de kruising extra lastig (Foto: Henk Cornelissen)

Onderzoek voorrang Vuurtorenweg

Laatste nieuwsberichten
Het college van burgemeester en wethouders wil de kruising van de Vuurtorenweg met de Langeveldstraat en de Krimweg aan een verkeerstechnisch onderzoek onderwerpen. Dat antwoordt het gemeentebestuur in reactie op een aangehouden motie van de PvdA, Texels Belang en de VVD.

In het Wegencategoriseringsplan van Texel staat, dat de voorrangsbepaling op deze kruising bij De Cocksdorp zou moeten worden opgeheven. Nu is de Vuurtorenweg een voorrangsweg ten opzichte van de Krimweg en de Langeveldstraat. In het gemeentelijke plan, dat toch ooit door de raad zal zijn vastgesteld, staat dat de op het kruispunt uitkomende wegen aan elkaar gelijkwaardig zouden moeten zijn. Dat betekent simpelweg dat van rechts komend verkeer voorrang heeft.

Laten zoals het is
De drie fracties zien dat liever niet gebeuren. Ze willen de situatie laten zoals ze is. De reden is dat de Vuurtorenweg een drukke weg is met een slecht zicht, vanwege het geboomte en struikgewas rond de kruising. Kort voor de kruising, naar het noorden toe gezien, ligt bovendien een oversteekplaats voor fietsers, die de situatie ook nog een beetje ingewikkeld maakt. De opstellers van de motie hebben er niet veel vertrouwen in, dat automobilisten op de doorgaande weg rekening zullen houden met kruisend verkeer, ook al zouden zij geen voorrang hebben.

Lastige kruising
Het college beaamt dat de kruising een lastige is. Dat rechtvaardigt een onderzoek van verkeersspecialisten, naar wier bevindingen de mogelijke maatregelen zullen worden voorgesteld. In elk geval zal de situatie zo blijven totdat de Postweg, waarvan de Vuurtorenweg vanuit het zuiden gezien in het verlengde ligt, is opgeknapt. Daarmee wordt over enkele weken een begin gemaakt. In verband met dat werk is ook sprake van een rotonde bij de Molenlaan.

Nieuw asfalt
Overigens wordt de Vuurtorenweg tussen de Krimweg en de Stengweg voorzien van nieuw asfalt en een duiker. Daartoe werd de weg maandag afgesloten voor alle verkeer. Ook zullen in de bermen grasbetontegels worden gelegd. Dat werk zal ongeveer twee maanden in beslag nemen.