Vogels kijken: De prachtige natuur van Waalenburg
Vogels kijken: De prachtige natuur van Waalenburg Foto: Texelditweekend

Vogels kijken: De prachtige natuur van Waalenburg

Natuur
Wie kent het niet, Waalenburg in polder Waal en Burg. 500 hectare aanééngesloten natuurgebied in beheer bij Natuurmonumeten. In de winter bekend om zijn natte en ondergelopen weilanden vol met steltlopers, ganzen, zwanen, en eenden zoals smient en wintertaling. In het voorjaar één van de beste weidevogelgebieden van Nederland met honderden veldleeuweriken, vele kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters. Zelfs de kemphaan kan je er prachtig zien baltsen. Broeden doen ze nog niet, maar natuurlijk kijken veel natuurliefhebbers daar wel naar uit. Nu de komende jaren het waterpeil in het gehele gebied beetje bij beetje verhoogd wordt is de kans best aanwezig dat we op Texel weer broedende kemphanen mogen verwelkomen. Wie weet.

In het voorjaar is Waalenburg ook één van de gebieden op Texel waar je tijdens je fietstochten of wandelingen de prachtige en zeldzame harlekijnorchis en brede orchis kunt zien. Later in het voorjaar zie de rietorchis en overal bloeit dan de grote ratelaar. Dus ook op bloemengebied komen natuurliefhebbers niets te kort. Sinds dit voorjaar is Texel ook een prachtig Natuurcentrum Rijker. Natuurcentrum De Marel. Marel is Texels voor grutto, dus een hele toepasselijke naam. Natuurcentrum De Marel staat op de plek van de voormalige boerderij De Voorzorg.

Natuurcentrum De Marel is van dinsdag tot en met zondag geopend voor het publiek en toegang is gratis. Het Natuurcentrum wordt geëxploiteerd door het Vogelinformatiecentrum. De enthousiaste medewerkers kunnen er alles vertellen over de natuur in het gebied Waalenburg en over de Vogelboulevard. Eigenlijk over alle gebieden van Natuurmonumenten op Texel. Natuurlijk kun je er ook met andere natuurvragen terecht. In het gebouw is een permanente en steeds wisselende tentoonstelling met vele opgezette vogels en je kunt er een lekkere kop koffie krijgen. De koffie is een prima start of afsluiting van een mooie wandeling door het gebied. Vanaf het Natuurcentrum zijn er vele wandel- en fietsmogelijkheden door het gebied Waalenburg en verder. Vraag binnen eens naar de routes en mogelijkheden.

Nu het hoog zomer is zijn vele weilanden rondom het Natuurcentrum gemaaid en het hooi is afgevoerd. In overleg met Natuurmonumenten zijn op bijna alle percelen wel stroken gras en planten blijven staan. Dat gebeurt om de insecten, zoals vlinders, en de vogels nog een stuk dekking te geven. Zo kan je langs de rondwandeling op dit moment nog genieten van de vele doortrekkende vogelsoorten. Vooral langs de oevers van de kreken en plasjes zijn vele prachtige vogelsoorten te zien. Steltlopers zoals de groenpootruiter, watersnip, temminck strandloper en kemphaan laten zich bijna dagelijks zien. Naast vogels, zijn er vele vlinders te zien. Die komen af op de vele bloeiende planten langs de bermen en slootkanten.

Om kennis te maken met deze vogel- en insectenpracht kunnen kinderen de komende weken onder begeleiding van twee jeugdige excursieleiders op een laagdrempelige manier kennis maken met al dit moois. Ga ook mee met Ezra IJzelenberg en Joas van der Velden. Zij nemen de jeugd op woensdag en zaterdagmiddag mee op een prachtig rondje door Waalenburg. Meer informatie kunt u krijgen in het Natuurcentrum. Hier kunt u ook aanmelden.

Bezoek Natuurcentrum De Marel van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zondag van 11.00-17.00 uur. Nieuwlanderweg 38, De Waal.

Wilt u ook eens meegenieten van de vogelpracht, ga dan eens mee op één van onze vele vogelexcursies. We bieden wandelexcursies, busexcursies en ook excursies op maat. Tijdens onze vogelexcursies kunt u gratis gebruik maken van een prachtige verrekijker. Meer informatie in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp of via www.vogelexcursiestexel.nl.