F-16’s gaan langs de vuurturen (Lezersfoto: Henk Leyen)
F-16’s gaan langs de vuurturen (Lezersfoto: Henk Leyen)

F-16 passeert noordpunt bij afscheid

Laatste nieuwsberichten
De F-16 nam dinsdag afscheid van Friesland en van de Friese bevolking, maar scheerde daarvoor ook langs de noordpunt van Texel. Rond het middaguur vlogen 3 F-16’s de Elfstedentochtroute. Dat deden ze twee keer.

Door de komst van de F-35 als nieuw gevechtsvliegtuig stopt het tijdperk van de F-16’s op Vliegbasis Leeuwarden. Op 1 juli is het ceremoniële einde van F-16-operaties vanaf de Friese basis. Op Vliegbasis Leeuwarden staan dan nog F-35’s gestationeerd en later dit jaar volgt het onbemande vliegtuig, de MQ-9.

Naar Volkel
F-16-vliegers en grondpersoneel van Leeuwarden verhuizen vanaf 1 juli naar Vliegbasis Volkel. Vanaf deze Brabantse basis vliegt de luchtmacht nog tot 2024 met de F-16. Dan nemen ook daar F-35’s de taken over. Na 1 juli wordt Vliegbasis Leeuwarden nog wel gewoon gebruikt voor oefeningen met F-16’s.

Wereldwijd ingezet
42 jaar lang beschermde de F-16 vanaf de Friese thuisbasis het Nederlandse luchtruim en werd het model wereldwijd ingezet voor vrede en veiligheid. De eerste Nederlandse F-16 landde op 7 juni 1979 op Vliegbasis Leeuwarden. Toen vloog een formatie van Starfighters, NF-5’s en een F-16 ook over de Friese steden.