Foto: Stichting Zilte Zones
Foto: Stichting Zilte Zones

Miljoen euro voor proeven mariene aquacultuur

Laatste nieuwsberichten
Uit het Waddenfonds komt een miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van mariene aquacultuur in het Waddengebied. Daarmee kan Stichting Zilte Zones in Polder Wassenaar verder werken aan businessmodellen voor mariene aquacultuur en natuurontwikkeling. Er is al geëxperimenteerd met binnendijkse teelt van kokkels, waarvoor zeewater kan worden ingelaten.

De stichting wil, samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven, de mariene aquacultuur in het Waddengebied aanjagen. “Wereldwijd spelen er grote uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening, klimaatverandering en duurzaamheid”, aldus voorzitter Bob Verburg. Hij ziet mariene aquacultuur als een middel om daar iets aan te doen en tegelijkertijd kan het bijdragen aan natuurherstel.

Testlocatie verbeteren
Met de bijdrage van het Waddenfonds wil Stichting Zilte Zones de testlocatie in Polder Wassenaar bij De Cocksdorp verbeteren en proberen zeegras, zeewier, pieren, tapijtschelpen, mosselen, garnalen en platte oesters te kweken. Bekeken zal worden of dat rendabel kan worden gemaakt en mogelijkheden kan bieden voor de hele Waddenregio. “De kosten van kweek tegenover wildvangst vormen vaak een knelpunt bij het commercieel opschalen. Door slim te combineren kun je die kosten drukken”, denkt Verburg.

Kenniscentrum
Polder Wassenaar is ook beschikbaar voor andere partijen, die iets willen uitproberen in de mariene aquacultuur. De stichting hoopt zo uit te kunnen groeien tot een kenniscentrum voor mariene aquacultuur in Noord-Nederland.Ook speelt mee dat de visserij op zee steeds minder ruimte krijgt door de bouw van windparken en de sluiting van gebieden door natuurbescherming. Dat verhoogt de vraag naar een alternatief aanbod, terwijl de vraag naar gezond, eiwitrijk en duurzaam geproduceerd voedsel in het algemeen toeneemt. Dat maakt mariene aquacultuur steeds belangrijker, aldus Verburg. “Omdat een aantal van deze opgaven samenkomt in het Waddengebied vormt dit als het ware een bakermat voor mariene aquacultuur, zowel in economisch als ecologisch opzicht. Dit biedt ook serieuze kansen voor Texel naast economische pijlers als toerisme, landbouw en visserij.” Zo heeft The Fieldwork Company afgelopen jaar in Polder Wassenaar onderzoek gedaan naar de groei van zeegras, dat uit de Waddenzee verdween na de aanleg van de Afsluitdijk. “Zeegras diende als kraamkamer voor garnalen en vissen. Met dit onderzoek willen we bekijken of het mogelijk is zeegras weer terug te brengen en zo natuurherstel te laten plaatsvinden”, aldus Verburg.

Alternatief voor landbouw
Mariene aquacultuur is ook een waardig alternatief voor de landbouwsector, waar deze kampt met verzilting van de bodem, legt Verburg uit. Door de zeespiegelstijging wordt het grondwater zilter en daardoor kan vaak geen normale landbouw meer plaatsvinden, zegt Verburg. “Ook biedt de combinatie met waterveiligheid kansen, wanneer gekozen wordt voor een concept van twee dijken achter elkaar. Deze tussendijkse gebieden fungeren als een soort buffer voor het opkomende water en daarmee dragen ze bij aan waterveiligheid en kustverdediging. In de tussendijkse gebieden liggen kansen voor nevenfuncties, zoals mariene aquacultuur.”

De proeven in Polder Wassenaar worden uitgevoerd in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Staatsbosbeheer en Meromar Seafoods. Behalve het Waddenfonds worden de experimenten financieel mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Holland en Groningen.