Advertorial

De wereld van de ondernemer: Welkoop

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Donderdag 08 April 2021
925 x bekeken
Met horten en stoten komt de lente op gang en dat betekent meer klandizie voor de Welkoop. “Als het buiten wat groener en zonniger wordt, moet de tuin ook weer netjes”, weet Brian Bakker (44), bedrijfsleider van de vestiging in Den Burg. “Als de vogeltjes beginnen te fluiten worden de mensen weer wat vrolijker en dan weten wij dat we het drukker gaan krijgen. De mensen zijn er ook aan toe, na een winter waar weinig aan was.”

Brian Bakker is sinds vorige week officieel de bedrijfsleider in Den Burg, nu Arie Eelman met pensioen is gegaan. Al achttien jaar is hij aan het bedrijf verbonden. “Ik begon achter de kassa, maar na twee jaar was ik al assistent-bedrijfsleider. Daarvoor werkte ik in een supermarkt, in een slijterij, in een postkantoor en nog een jaartje als tegelzetter in de bouw. Dat was niet mijn ding en je moet me ook niet een hele dag op kantoor zetten. Achter een beeldscherm moest ik, bij wijze van spreken, luciferhoutjes gebruiken om mijn ogen open te houden. Dat trek ik gewoon niet. Werken in een winkel, dat vind ik toch het mooiste. Maar ja, soms lijkt het gras bij een ander groener en kom je erachter dat het toch niet is wat je verwachtte. Ik heb van alles geproefd en meegemaakt en daardoor leer je beter wat je met de rest van je leven wilt doen.”

Bellen is niet nodig
“De mensen hoeven ons niet te bellen voor een afspraak”, zegt Brian. “Dit is een essentiële winkel. We halen meer dan zeventig procent van onze omzet uit dier- en veevoer, brandstoffen en broodmeel. We zijn dus gewoon open gebleven tijdens de lockdown. Ik begrijp wel dat het zuur is voor tuincentra en dergelijke. De regelgeving is ook wel wat krom, als je bedenkt dat in de supermarkt ook non-foodproducten worden verkocht. Maar toch is het voor Texel belangrijk dat mensen hier snel terecht kunnen. Er was nogal wat paniek in december, toen de lockdown werd aangekondigd. Waar moet je heen als je geen voer meer hebt voor je paard of je kippen? We hebben ook nog een BOA op bezoek gehad, die vond dat we ‘gedeeltelijk dicht’ moesten. Maar we hebben kunnen aantonen dat we een essentiële winkel hebben. Door de lockdown zijn we zelfs gegroeid, doordat de internetwinkels de grote hoeveelheden bestellingen ook niet meer aankonden.”

Vernieuwd
Welkoop staat bekend als een unieke winkelformule met een uitgekiend assortiment voor tuin en dier, afgestemd op de seizoenen. De Welkoop-organisatie begon in 1899 als Het Centraal Bureau in Rotterdam, voor de verkoop van bemestingsmiddelen aan boeren. Een coöperatieve onderneming die al snel meerdere vestigingen kreeg, waar ook veevoer, granen, gereedschap en landbouwmachines met toebehoren werden verkocht. In 1962 werd de naam veranderd in Cebeco, in 1970 in Welkoop. De organisatie ontwikkelde zich tot een keten van winkels op het platteland, sinds 1990 ook bereikbaar voor de consument. En dan vooral de tuinliefhebbers en huisdierenbezitters. Het aanbod werd steeds uitgebreid, met planten, zaden, tuingereedschap, diervoeding en werkkleding. “Wat we verkopen moet gewoon goed zijn”, zegt Brian beslist. “Welkoop is oorspronkelijk een boerenorganisatie, die naar de particuliere markt is uitgebreid en haar kennis heeft meegenomen. Je kunt ervan op aan dat we hier bijvoorbeeld tuingereedschap en tuinzaad van hoge kwaliteit hebben.”

Verademing
Welkoop Den Burg heeft een personeelsbezetting van ongeveer 8 fte, verdeeld over een tiental medewerkers. Ruim een jaar draait Welkoop Den Burg nu in de nieuwe opzet. In april 2020 werd de vernieuwde zaak op de hoek van de Waalderstraat en de Bernhardlaan in gebruik genomen. Toen Welkoop er begon, in 2008, was het niet meer dan een loods, en was het wachten op nieuwe ontwikkelingen, waarvoor de plannen nogal eens veranderden. “Nu is het hier zoals het volgens de formule van Welkoop moet zijn”, vertelt Brian. “Een verademing voor onze klanten en voor onszelf. We zijn nu goed zichtbaar als een echte winkel, niet meer als een schuur. Bezoekers van het eiland dachten dat we hier alleen planten en hout verkopen. Maar nu hebben we een herkenbare gevel, een mooie ingang en is de schuur veranderd in een prachtige winkel. Hier komen veel toeristen en niet alleen de huisjeseigenaren, die ervoor moeten zorgen dat de tuin er goed uitziet en het gazon op tijd wordt bemest. De gasten komen hier ook voor hondenvoer en het gebeurt nogal eens dat ze erachter komen dat de riem thuis op de keukentafel is blijven liggen. Dus die hebben we hier ook, net als manden en speeltjes”

Welkoop Den Burg-Texel is van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 09.00 uur. De winkel is van maandag tot en met donderdag tot 18.00 uur open, op vrijdag tot 20.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur. Op zondag is de zaak gesloten. Behalve de fysieke winkel biedt Welkoop haar producten ook aan in een webwinkel. Deze kunnen worden afgehaald aan de Waalderstraat of worden thuisbezorgd.

Welkoop Den Burg-Texel
Waalderstraat 53, Den Burg
T: (0222) 321551
E: denburg@welkoop.com
I: www.welkoop.com

Reacties (0)