Afbeelding

Daan Leest... ‘Een tijd voor genade’ en ‘Het laatste deel’

Laatste kunst & cultuurberichten
De Amerikaan John Grisham is een van de meest succesvolle schrijvers ter wereld. In Nederlandse vertaling zijn inmiddels 44(!) boeken verschenen, vrijwel allemaal bestsellers, waarvan ik er slechts een paar heb gelezen. Ik ben geen onvoorwaardelijk fan, maar ik waardeer zijn vakwerk.

Begin november verscheen Een tijd voor genade, zijn nieuwste thriller, met in de hoofdrol advocaat Jake Brigance, die al eerder optrad in Grishams debuut Een tijd om te doden, herdrukt onder de titel De jury. Ook nu is er weer sprake van een moordzaak, die zelfs buiten de rechtszaal leidt tot een strijd op leven en dood.

Kan een verdachte, die een moord heeft bekend toch worden vrijgesproken? Grisham is de meester van de zogenaamde legal thriller, waarin de rechtszaak en alles daaromheen centraal staan. Brigance had vijf jaar eerder succes met de vrijspraak van een vader, die de verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. Hij is een gewaardeerd advocaat in het fictieve stadje Clanton in Mississippi. De zestienjarige Drew Gamble staat terecht voor de moord op de populaire politieman Stuart Kofer, de vriend van zijn moeder. De jeugdige dader bekent en toont geen spijt. Er bestaat geen enkele twijfel over zijn schuld. Jake Brigance krijgt de pro deo zaak toegewezen. Zijn diepgaand onderzoek brengt hem tot de overtuiging dat Drew moet worden ‘gered’. Hiermee zet hij zijn reputatie en carriere op het spel. Het slachtoffer is oorlogsveteraan, geliefd politieman, maar buiten diensttijd helaas een agressieve alcoholist. Hij mishandelt de moeder van Drew, die zich samen met zijn jongere zusje tevergeefs probeert te onttrekken aan het gewelddadige gedrag van Stuart. Hun meldingen van huishoudelijke geweld worden door de politie in de doofpot gestopt.

Behalve een spannend verhaal is Een tijd van genade een boeiende zedenschets van het huidige Amerika, met name op het platteland en in kleinere steden. Tegenstellingen tussen zwart en wit, arm en rijk, wapenbezit en geweldloosheid, de schaduw van het slavernijverleden, de heersende elite en andere typerende elementen van de zuidelijke staten verwerkt Grisham moeiteloos. Je raakt steeds intenser bij de gebeurtenissen betrokken.

Het is een dikke pil van ruim 630 bladzijden. Er staan nogal wat herhalingen en ‘overbodige’ terzijdes in, maar de verteltrant is meeslepend en tot mijn verbazing houden deze rechtszaak en de ontknoping mij nog steeds bezig. ‘Kan een moordenaar boven de wet staan?’ Een absolute aanrader!

Een tijd voor genade - John Grisham
Bruna | paperback | 636 blz. | € 22,99

De Duitse auteur Robert Seethaler bewijst opnieuw dat een roman zeker niet omvangrijk behoeft te zijn om indruk te maken. Hij is een meester op de korte baan! Een heel leven uit 2016 werd een wereldwijd succes.

Het laatste deel is een wonderschone vertelling over de beroemde, Oostenrijke componist Gustav Mahler, die zich aan het begin van de twintigste eeuw aan boord van de ‘Amerika’ bevindt voor de oversteek van New York naar Europa. Hij is ernstig ziek, stervende en overdenkt zijn leven, de liefde, de muziek en de dood. Een scheepsjongen verzorgt hem. Mahler verblijft het merendeel van de dag bovendeks, in een bleek zonnetje zittend tegen een warme kajuitwand. De jongen doet zijn uiterste best om het de oude man naar de zin te maken, maar die merkt hem nauwelijks op. Mahler doolt in het verleden, op zoek naar Alma de liefde van zijn leven. Af en toe hebben de componist en scheepsjongen een kort gesprek.

‘Geloof jij dat verhaal over de verdronkenen?’ vroeg Mahler. ‘Ik denk dat het gewoon vissen zijn,’ zei de jongen. ‘Maar zeker weten doe ik het niet. Wie zal het zeggen wat er daarbeneden allemaal gebeurt.’

Een kunstenaar die als oude man terugblikt in glasheldere momenten van schoonheid, weemoed en spijt. Een pareltje!

Het laatste deel – Robert Seethaler
De Bezige Bij | gebonden | 126 blz. | € 15,-

I:
Daanleest.nl en Nautaboek.nl
FB: /Nautaboek
Afbeelding