Advertorial

Texeltassen van Ben en Liz

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Donderdag 19 November 2020, 8:39 uur
1697 x bekeken
Texeltassen is het bedrijf van Ben Haak en Liz Gedikink uit Den Burg. Velen zullen het echtpaar kennen van de Warenmarkt op maandagochtend, waar ze staan met hun tassen en portemonnees. Normaal gesproken zouden ze nu, in de tweede helft van november, al veel kwijt zijn van de spullen die ze voor dit jaar hadden ingekocht. “We staan veel op evenementenmarkten en beurzen en die zijn door de coronacrisis allemaal niet doorgegaan. Daardoor zijn we met veel spullen blijven zitten en die willen we toch graag kwijt voordat we voor het komende jaar een nieuwe collectie gaan inkopen. Daarom houden we in het komende weekeinde een outlet”, vertellen ze op deze net weer opgeklaarde maandagmorgen in hun kraam in de Parkstraat.

Zowel zaterdag als zondag kan het publiek bij Ben en Liz terecht, bij de bedrijfsschuur van Texeltassen aan de Wilhelminalaan in Den Burg, tegenover de Kompasschool. Er worden kramen geplaatst waarin de diverse spullen ruim worden uitgestald. Te koop zijn handtassen, grote en kleine rugzakken, uitgaanstasjes, boodschappentassen, teamtassen, portemonnees, pasjeshouders, sleutelbeursjes en nog meer. Ze worden aangeboden tegen aantrekkelijke kortingen. Het zijn geen afdankertjes, maar mooie, nieuwe spullen van hoge kwaliteit, verzekeren ze allebei. Gewoonlijk zouden ze allang zijn verkocht, maar dit jaar is voor iedereen alles anders geworden, ook voor Ben en Liz. “Je hoort iedereen over de horeca – en terecht hoor – maar voor onze bedrijfstak is het ook geen beste tijd. We krijgen wel wat compensatie, maar veel is dat niet.”

Kantine- en dorpshuisbeheer

Sinds 1990 zijn ze al ondernemers. Daarvoor verrichtten ze, zoals Ben het zegt, ‘allerlei op het eiland voorkomende werkzaamheden.’ Ben werkte bij Albert Heijn en in een leliekwekerij en was conciërge bij de Kompasschool. Liz beheerde de kantine van OSG de Hogeberg, werkte als groepsleidster in de verslavingszorg bij De Skuul en was gastvrouw bij Texels Welzijn. Dertig jaar geleden begonnen ze als zelfstandigen in de kantine van het openluchtzwembad Molenkoog in Den Burg, waar Ben ook onderhoudswerk deed. “Een verschrikkelijk leuke tijd, ons hart ligt daar nog steeds”, vertelt Liz. Ook beheerden ze het dorpshuis de Wielewaal in De Waal. “Heel leuk werk, maar na zeven jaar vonden we het tijd worden voor wat anders. Toen we aan wat mensen in het dorpshuis vertelden dat we gingen stoppen, zat er een echtpaar aan de bar. Vaste klanten, die vanuit Utrecht op Texel waren komen wonen, nadat ze waren gestopt met werken. Ze hadden met tassen in Utrecht op de markt gestaan en vertelden er heel enthousiast over. Ons leek dat wel wat. Ze gaven ons hun contactpersonen door en daarmee zijn we vijftien jaar geleden begonnen.”

Portemonnees en riemen
Ben en Liz maken zich sterk voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbare leveranciers, die goede garanties geven. “Als je begint is dat moeilijk, je moet het allemaal nog ontdekken. De meeste producten die wij verkopen, komen uit China en India en kopen we in van Nederlandse importeurs. Het zijn gecertificeerde bedrijven. Dus is er in de productie geen sprake van kinderarbeid en wordt er gewerkt onder behoorlijke omstandigheden. Mensen hebben daar tegenwoordig veel aandacht voor, maar wij vinden dat zelf ook heel belangrijk.” Gaandeweg breidden ze hun assortiment uit met portemonnees en riemen. “Dat zijn wat meer mannendingen. Vrouwen hebben veel aandacht voor tassen, als mannen blijven staan is het meestal voor een portemonnee of een riem. Daarmee hebben we een jaar of tien geleden ons aanbod kunnen verbreden. Hier zijn nu eenmaal veel mensen op vakantie en dan nemen ze meer de tijd voor dat soort dingen. Onze collectie portemonnees is echt heel groot. We hebben 150 verschillende modellen voor mannen en vrouwen. De grootste collectie van Texel”, vertelt Liz trots.

Evenementen en beurzen
Jaarlijks schrijven ze zich in voor evenementenmarkten en beurzen. Zo zijn ze altijd present op de Margriet Winterfair, de Libelle Zomerweek, de Camper Expo en de Caravana. “Behalve op maandag in Den Burg hebben we nergens een vaste plek. Veel dag- en weekmarkten zijn zo vol, dat je er moeilijk tussenkomt”, vertelt Ben. “Maar dat is ook niet echt wat ik wil. Het losse bevalt me wel. Ik ben liefst eigen baas. Dat is wel spannend, ja; het is hollen of stilstaan, maar ik houd daar wel van. We doen zo’n twintig beurzen per jaar en door het hele land. Ook in Maastricht. Dat kan natuurlijk alleen als het voor meerdere dagen is. Maar dit jaar is dat dus allemaal niet doorgegaan.

De outlet van Texeltassen is geopend op zaterdag 21 en zondag 22 november van 10.00 tot 16.00 uur. Tassen zijn er al voor prijzen vanaf vijf euro, portemonnees vanaf twee euro en er wordt 25 procent korting gegeven op leren tassen en op alle niet afgeprijsde portemonnees. De kramen worden ruim opgezet, zodat iedereen veilig kan komen kijken. Wie voor dertig euro of meer koopt, krijgt er gratis de unieke Texel-sarong bij; deze kost gewoonlijk € 9,95.

Texeltassen
Wilhelminalaan 23, Den Burg
T: 06-53128598
E: info@texeltassen.nl
I: www.texeltassen.nl
Reacties (0)