Jonge paling, op zoek naar zoet water (Foto: Wilfried Wende/Pixabay)
Jonge paling, op zoek naar zoet water (Foto: Wilfried Wende/Pixabay)

Glijbaan voor vissen in Waalenburg

Laatste nieuwsberichten
Vissen als de driedoornige stekelbaars en paling komen graag naar de zoetere wateren van Noord-Holland, respectievelijk om zich voort te planten of om volwassen te worden. Dankzij een speciale ‘glijbaan’ kunnen de vissen ook natuurgebied Waalenburg op Texel in.

Op Wereldvismigratiedag, afgelopen zaterdag, introduceerde de provincie Noord-Holland een animatievideo, waarop te zien is hoe deze vispassage werkt. De link vindt u in de kolom hiernaast.

Barrières weggenomen
In Nederland heeft het door de jaren heen telkens uitgebreide stelsel, dat ertoe dient overstromingen te voorkomen en waterstanden te reguleren, het moeilijk gemaakt voor vissen om de binnenwateren te bereiken. Stuwen, dammen, gemalen en sluizen vormen barrières. Vispassages verbinden wateren weer, zoals deze ‘glijbaan’ in Waalenburg. Vissen kunnen daarmee vanaf gemaal Krassekeet de hoofdwatergang van Waalenburg in.

Buis
De vispassage is een buis tussen het water in het natuurgebied en het water erbuiten. Vissen worden aangetrokken door een ‘lokstroom’; een stroompje zoet water vanuit de buis dat de vis naar de opening lokt. Als er genoeg vissen in de buis zijn gaat de ene klep op een kier. De klep aan de andere kant gaat daarna helemaal open, waarna de vissen omhoog zwemmen, het water van Waalenburg in.

Driedoornige stekelbaars en paling
Vooral het leefgebied van de paling en de driedoornige stekelbaars wordt met de vispassage vergroot. Jonge palingen zwemmen duizenden kilometers vanuit het Caribisch gebied en willen dan de binnenwateren in om op te groeien. Na acht tot vijftien jaar zwemmen ze het hele stuk terug naar de Sargassozee om zich daar voort te planten. De driedoornige stekelbaars zwemt via de passage Waalenburg in en uit, op zoek naar voedsel aan het wad.

Waalenburg
Het aanleggen van de vispassage was onderdeel van de ingrijpende werkzaamheden aan dit oudste weidevogelreservaat van Nederland. Al meer dan honderd jaar beschermt Natuurmonumenten in Polder Waal en Burg de bijzondere natuur en vogels. De provincie Noord-Holland heeft dit in 2019 uitgebreid tot een groot natuurgebied van 500 hectare.

Wereldwijde vismigratiedag
Op zaterdag 28 oktober was het World Fish Migration Day, een wereldwijde dag om aandacht te vragen voor het belang van open rivieren en migrerende vissen.

Animatiefilm vispassage: https://www.youtube.com/watch?v=Sw1GDSXkio8