Weblog Ecomare: Lekker laten liggen
Weblog Ecomare: Lekker laten liggen Foto: Texelditweekend

Weblog Ecomare: Lekker laten liggen

Natuur
Laatst kregen we een melding over een zeehond die al twee dagen op het strand bij de vuurtoren lag. De melder stuurde een foto, zodat wij konden beoordelen of we erheen moesten. Achteraf bleek het beeld te zijn vertekend, want toen we er aankwamen zagen we een gezonde grijze zeehond. Fijn om haar te kunnen laten liggen!

Toen we de foto kregen, zagen we meteen dat het om een grijze zeehond ging. Op de foto was het formaat van het dier niet in te schatten, maar het was in elk geval geen pup. Een volwassen grijze zeehond is heel groot en sterk, dus gingen we er uit voorzorg met twee dierverzorgers op af. Normaal gaan we alleen of met een stagiaire, maar dat leek ons nu te riskant. Bij aankomst bleek het een vrouwtje van zo’n driekwart jaar oud te zijn. En ze was helemaal niet hulpbehoevend; ze lag er gewoon heel relaxed bij!

Blauwe stip
Als wij een zeehond laten liggen, markeren we hem met een blauwe stip zodat hij voorlopig herkenbaar blijft. Als er dan weer iemand over belt, weten we of het een dier is dat we al in de gaten houden of niet. Deze zeehond moest dus ook een stip, maar daar was ze niet van gediend. Toen ik haar voorzichtig benaderde, veranderde ze van een relaxt dier in een felle tante. Heel goed, zo hoort het ook. Het is mij trouwens uiteindelijk wel gelukt om haar een stip te geven. Met de verharing is ze hem straks vanzelf weer kwijt.

Afstand houden

Wij hebben op ruime afstand van haar een kring in het zand getrokken. De omstanders bleven er allemaal netjes achter staan, super! Afstand houden is belangrijk, niet alleen voor het dier, maar ook voor je eigen veiligheid. Helemaal als de dreiging vanaf het water komt en dus de vluchtweg blokkeert, zal een zeehond van zich af gaan bijten. Grijze zeehonden zijn nog feller dan gewone en dat gebit is niet iets om luchtig over te doen. Onlangs is er in België een hond doodgebeten door een grijze zeehond; dat wil je natuurlijk echt niet!

Geboorteseizoen
Deze grijze zeehond hoefden we dus niet op te vangen, maar het seizoen van de grijze zeehonden komt er wel weer aan. In de Waddenzee begint de geboortegolf in december, bij Schotland en Engeland werpen de grijze zeehonden altijd eerder. We kunnen over een tijdje dus wel weer pups van deze soort verwachten. We hebben nu nog een paar jonge gewone zeehonden in de opvang. Het is afwachten wanneer de eerste grijze zich aandient. Wij zijn er in elk geval klaar voor!

Door dierverzorger Rowanne Huisman