12% van de potentiële beroepsbevolking heeft moeite met schrijven en rekenen (Foto: Gerd Altmann/Pixabay)
12% van de potentiële beroepsbevolking heeft moeite met schrijven en rekenen (Foto: Gerd Altmann/Pixabay)

Taalhuis moet Texelaars vooruit helpen

Laatste nieuwsberichten
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot oprichting van het Taalhuis Texel. Daarmee wil het te hulp komen aan inwoners, die laaggeletterd zijn. De doelgroep bestaat uit ongeveer 860 Texelaars, die niet voldoen aan het mbo-eindniveau. Niet alleen gaat het hier om taal en rekenen, maar ook om het ontbreken van digitale vaardigheden.

Volgens het gemeentebestuur past deze voorziening in de landelijke aanpak van laaggeletterdheid. Het rijk heeft daarvoor een vijfjarenplan in gang gezet. De gemeenten moeten ervoor zorgen dat er in regionaal voldoende leermogelijkheden zijn voor mensen, die nog niet het gemiddelde niveau van taal, rekenen en digitale vaardigheden hebben bereikt.

Moeite met schrijven en rekenen
In de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland gaat het om gemiddeld 12% van de inwoners tussen 16 en 65 jaar. Zij hebben moeite met belangrijke vaardigheden als schrijven en rekenen. Die wetenschap is voortgekomen uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Om hier wat aan te doen zou Texel op kunnen trekken met de drie andere gemeenten in deze regio, maar vanwege haar eilandpositie is het wenselijk dat de gemeente zelf een voorziening aanbiedt voor haar inwoners.

Zorgvuldigheid vereist
Het studiemateriaal wordt aangeboden door Stichting Lezen & Schrijven. De cursisten worden in het algemeen ondersteund en begeleid door vrijwilligers in een openbare bibliotheek, maar het gemeentebestuur weet nog niet of dat hier ook zo zal gaan. “We moeten hier zorgvuldig mee omgaan, want mensen willen niet graag als laaggeletterd bekend staan. Maar hiermee willen we hun wel graag iets aanbieden waarmee ze hun kansen op de arbeidsmarkt of op een vervolgopleiding kunnen vergroten”, aldus wethouder Edo Kooiman.