Ook bij Paal 12 wijst de gemeente op de noodzaak tot afstand houden (Foto: Henk Cornelissen)
Ook bij Paal 12 wijst de gemeente op de noodzaak tot afstand houden (Foto: Henk Cornelissen)

Zorgen door snelle toename besmettingen

Laatste nieuwsberichten
Ook op Texel loopt het aantal coronabesmettingen nu hard op. Gebleken is dat in de afgelopen dagen vier, soms vijf personen per dag het virus hebben opgelopen. Nog niet eerder was dat op achtereenvolgende dagen op het eiland het geval. “Geen goede zaak”, zegt burgemeester Uitdehaag tegen de inwoners en bezoekers van Texel. “Beterschap voor degenen die het betreft. Deze ontwikkeling raakt ons allemaal. Ik doe opnieuw een beroep op u extra alert te zijn op de maatregelen.”

“Deze situatie duurt al lang en de winter staat nog voor de deur. Het leven vindt steeds meer binnenshuis plaats. Thuis vinden de meeste besmettingen plaats. Houdt uzelf en elkaar alert op de anderhalve meter afstand. Ontvang thuis maximaal drie personen (op anderhalve meter afstand), vier geen ‘blokjesverjaardagen’ en blijf thuis als jijzelf of huisgenoten klachten hebben”, aldus de burgemeester.

Druk op zorg
Hij wijst op de drukte die in de zorgsector is ontstaan. “We moeten er niet aan denken dat degenen die zorg nodig hebben, die binnenkort niet meer kunnen krijgen. Lang niet alle besmette mensen komen in het ziekenhuis, maar je zult maar net degene zijn of kennen die wel naar het ziekenhuis moet. Laat staan dat je dan de zorg niet kunt krijgen, die je mag verwachten. Of dat je ergens ver weg in een ziekenhuis moet, wegens gebrek aan capaciteit in de buurt. Bovendien kan het zijn dat je wel zorg nodig hebt maar dit lastig wordt vanwege de druk die er in ziekenhuizen ontstaat.”

Steun elkaar
“De gedeeltelijke lockdown is niet wat we willen, maar het is nodig en we hebben het ermee te doen”, verzucht Uitdehaag. “Met ons aller inzet komen we hier zo goed mogelijk uit. Steun elkaar waar mogelijk, bedenk wat jij binnen jouw mogelijkheden wel kunt doen voor een ander die het moeilijk heeft. Misschien is dat een bezoek op afstand aan iemand die het nodig heeft of door een boodschap te doen voor een kwetsbare buur. Of misschien kun je de lokale economie meer helpen door minder online kleding aan te schaffen en lokaal te shoppen of door een diner af te halen bij de lokale horecaondernemers.”