Het openbaar toilet in Den Burg (Foto: Henk Cornelissen)
Het openbaar toilet in Den Burg (Foto: Henk Cornelissen)

Tijdelijk openbare toiletten door sluiting horeca

Laatste nieuwsberichten
De gemeente heeft besloten voor de gedeeltelijke lockdown twee openbare toiletunits neer te zetten. Ze zijn zaterdagochtend geplaatst in Den Burg en in De Koog. In Den Burg staat een unit aan de rand van de Wezentuin naast de winkel Oosterhof Wonen. In De Koog is er een geplaatst naast de kerk op het dorpsplein.

Behalve deze twee voorzieningen is er ook in Oudeschild nog een openbaar toilet op de haven; dat blijft toegankelijk. Zo kunnen mensen, ondanks dat de cafés en restaurants zijn gesloten, toch bij hoge nood gebruik maken van een openbaar toilet. Deze mobiele toiletten blijven in elk geval vier weken staan, heeft de gemeente gezegd.

Overlast voorkomen
De gemeente heeft Stiehl BV gevraagd voor de plaatsing en de schoonmaak van de toiletunits. In het voorjaar, tijdens de eerste lockdown, werd tijdens de sluiting van de horecabedrijven veel overlast ervaren van personen die hun behoefte deden in de openbare ruimte. Met de plaatsing van de toiletten komt de gemeente tegemoet aan de vraag van veel toeristen, Texelaars en ondernemers om openbare units te regelen in een periode dat de openbare horeca gesloten is. De openbare toiletten zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In Den Burg is inmiddels ook een toilet geplaatst voor mindervaliden. In De Koog is dat met ingang van morgen (vrijdag) ook het geval. In Oudeschild is het openbaar toilet al toegankelijk voor wie minder goed ter been is.

Langetermijnoplossing
De gemeente is daarnaast bezig met een langetermijnoplossing. Ze geeft daarmee gehoor aan de wens van inwoners en toeristen, die meer en duurzame openbare toiletten op het eiland willen. Daarvoor is de gemeentein gesprek met verschillende mogelijke partners, zoals ondernemers, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en musea. Bekeken wordt of zij ertoe bereid zijn hun toiletten open te stellen.

Inventarisatie vertraagd
Deze inventarisatie had er misschien al kunnen zijn, maar is vertraagd als gevolg van de weer opgelaaide coronaproblematiek. “Het merendeel van de aangeschreven ondernemers en instanties heeft nog niet gereageerd. Dit is in het licht van de huidige situatie te begrijpen; voor veel organisaties en bedrijven heeft dit op dit moment geen prioriteit”, aldus het gemeentebestuur, dat naar verwachting in het tweede kwartaal van het komende jaar een voorstel bij de gemeenteraad denkt te kunnen aanbieden.