Foto: Temilja Boele
Foto: Temilja Boele

10 vragen aan David Schild

10 vragen aan
Buk Kastein leek het een goed idee David Schild voor te dragen voor deze aflevering van ‘10 vragen aan…’ “Hij is werkzaam als fysiotherapeut en ik heb enige tijd bij hem in een medische trainingsgroep gezeten. Ik ben benieuwd naar zijn verhalen. Hij heeft een wereldreis gemaakt en heeft veel interesses. Ik vind dat hij positief in het leven staat en zijn vak in een groter perspectief ziet”, zei ze over hem. We gaan het zien.

Wie is David Schild?
“Ik ben geboren en getogen op het voormalig eiland Marken, waar ik op 25 augustus 1986 ter wereld kwam als zoon van een Texelse moeder en een vader uit Utrecht. Na de basisschool op Marken, heb ik in Amsterdam de middelbare school en vervolgens de Sportacademie (ALO) gedaan. Voor een stage tijdens die opleiding heb ik een half jaar lesgegeven op een basisschool op Curaçao. Na de ALO ben ik in Utrecht fysiotherapie gaan studeren. Toen ik zeven jaar geleden op Texel kwam wonen, heb ik eerst een zomerseizoen bij Paal 9 gewerkt en vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging (per 1 januari 2021 Lijf & Visie). Daarnaast heb ik op bijna alle basisscholen op het eiland ingevallen als gymleraar. Samen met mijn vriendin Temilja Boele woon ik naar grote tevredenheid in een van de leukste straten van Den Burg.”

Wat zijn uw liefhebberijen?
“Het liefst ben ik lekker buiten bezig; zo heb ik al veel mooie plekken op het eiland ontdekt tijdens rondjes op de racefiets, op de mountainbike of wandelend. Daarnaast beleef ik veel plezier aan lezen, muziek luisteren, tuinieren en heb ik onlangs het kitesurfen weer opgepakt. Wat ik ook graag doe is hardlopen, momenteel bereid ik me voor op de marathon die op 28 november op Texel georganiseerd wordt door stichting KiKa.”

Hoe gaat u om met de coronacrisis?
“De coronacrisis begon voor ons met een lockdown in Nieuw-Zeeland en vervolgens een repatriëringsvlucht terug naar huis. Gelukkig was dit helemaal aan het einde van de reis die we op dat moment maakten en konden we na een jaar verlof weer aan de slag op ons werk. Met de nodige aanpassingen en voorzorgsmaatregelen hebben we onze werkzaamheden hervat. Elk nadeel heeft zijn voordeel; omdat het nu veiliger is om buiten te sporten, ben ik met twee groepen de afgelopen maanden naar de Dennen gegaan. De deelnemers, waaronder 70- en 80-plussers zijn erg enthousiast over het buitensporten en beklommen na jaren weer eens de Fonteinsnol!”

Welke film, welk boek en welke muziek zou u ons willen aanbevelen?
“Een boek dat ik onlangs met veel plezier en interesse gelezen heb is Gelukseten, het verband tussen goed eten en een goed humeur. Over hoe een gezonde darmflora je fysieke en mentale welbevinden positief beïnvloedt, erg boeiend én met lekkere gerechten! Een ander boek dat ik absoluut de moeite waard vind, is Amsterdam, geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld. De boeken van Malcolm Gladwell en Yuval Noah Harari vind ik ook zeer aanbevelenswaardig.
Omdat muzieksmaak per persoon erg verschilt, een algemene aanbeveling; verras jezelf eens met een ander genre, andere taal of ander tijdperk. Zo werd ik in Georgië verrast door Tsremlebs tuchebze van Mgzavrebi en in Armenië door Zinch oo Zinch van Armenian Public Radio. Ook luister ik graag klassiekers terug van de Beatles, Elvis Presley en Jim Croce. Een relatief onbekende Nederlandse band die relaxte muziek maakt is Splendid.
Meestal kijken we komedies en feel-good films, maar als ik aan films denk die me bijgebleven zijn, denk ik aan The matrix, Lord of the rings, Slumdog millionaire, Cidade de Deus of de meer recente film Focus. Een kijktip die ik natuurliefhebbers ook zeker niet wil onthouden is My octopus teacher, een verrassende documentaire over een man die bevriend raakt met een octopus.”

Waar wordt u blij van?
“Eigenlijk te veel om op te noemen. Lekker eten, bij voorkeur in gezelschap van vrienden en familie. De geur en smaak van vers gemalen koffie. Bij een vuurtje zitten met een goed glas bier of wijn. De verse oogst van onze volkstuin. Na een werkdag een frisse duik in zee en eten bij het strandhuisje. Zelf of gezellig samen een rondje fietsen, hardlopen of wandelen. Eens per jaar met een groep vrienden bij mijn ouders houthakken en daarna gezellig met z’n allen aan tafel, altijd een topdag! Als een patiënt tevreden en klachtenvrij de deur van de praktijk uitloopt. En uiteraard van mijn vriendin, Temilja.”

Waaraan ergert u zich het meest?
“Als ik de besteklade niet open krijg omdat er iets klem zit aan de binnenkant, waar je vervolgens dan ook nog vrijwel onmogelijk bijkomt, aargh!”

Is er iets dat u graag wilt doen maar waaraan u nooit bent toegekomen?
“Tot voor kort was dit het maken van een lange reis, maar die lang gekoesterde wens is vorig jaar in vervulling gegaan. We zijn met de rugzak op vanaf Georgië in een jaar tijd met openbaar vervoer gereisd door onder andere Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië, Bangladesh en Myanmar. Voor nu ligt mijn volgende wens wat dichter bij huis, het lijkt me heel gaaf om saxofoon te spelen.”

Wat is uw levensmotto?
“Leef blijmoedig, wees nieuwsgierig en behandel anderen zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden.”

Welke wijze raad zou u onze lezers willen meegeven?
“Bedenk eens, bij wijze van gedachte-experiment, wat je zou doen als je nog maar één week te leven hebt. Grote kans dat je instinctief direct weet wat echt belangrijk voor je is. Toch zijn dit meestal niet de dingen waar we ons in het dagelijks leven het meest mee bezig houden. En: het is in deze tijd wat lastig, maar als het je aanspreekt een tijd naar het buitenland te gaan voor een studie, werk of een reis en je krijgt die kans of kunt die kans creëren; absoluut doen! Zo’n ervaring is erg verrijkend, inspirerend en relativerend.”

Wie nomineert u voor onze volgende aflevering?
“Mijn overbuurman Piet Heijnen. Na zijn jeugd op Texel heeft Piet meer dan veertig jaar aan de overkant gewoond. Sinds vier jaar wonen hij en zijn vrouw weer op het eiland, ik ben benieuwd hoe hem dit bevalt. Ik ken Piet als een hartelijke, vrolijke man met een brede interesse, dus ik ben benieuwd naar wat hij te vertellen heeft.”