De sleutel wordt door de projectleider Pieter Slinkman gegooid naar Jolanda van Tunen van Tante Jans (Foto: Woontij)
De sleutel wordt door de projectleider Pieter Slinkman gegooid naar Jolanda van Tunen van Tante Jans (Foto: Woontij)

Erfhuis overgedragen aan gebruikers

Laatste nieuwsberichten
In Buurtskap de Tuunen, aan de oostkant van Den Burg, was woensdag iets te vieren. Van de honderd sociale huurwoningen zijn er twintig bestemd voor bijzondere doelgroepen. Tien zijn zorgwoningen voor het Huis van Tante Jans, voor mensen met geheugenproblematiek. De andere tien dienen de begeleiding van jongeren door De Novalishoeve.

Beide organisaties gaan gebruik maken van het Erfhuis, dat wordt ingericht met gemeenschappelijke voorzieningen, en daarvan kregen ze woensdag de sleutel.
Het gaat om twee kleinschalige woon-zorgprojecten voor mensen die in een veilige en beschermde omgeving moeten kunnen wonen. Een mooie aanvulling voor De Tuunen, waar gemeenschapszin een belangrijk uitgangspunt is. De doelgroep van het Huis van Tante Jans heeft te kampen met geheugenproblematiek en is afhankelijk van zorg. Miranda Schraag en Jolanda van Tunen zijn de initiatiefnemers. De doelgroep van Novalishoeve bestaat uit jongeren met een zorgindicatie, die een plek nodig hebben vanwaar ze onder begeleiding mee kunnen doen met de maatschappij en zich kunnen ontwikkelen. Namens Novalishoeve zijn Caroline Sprenkeling en Joost Heerschop betrokken bij de woningen voor hun cliënten.

Erfhuis
Op dit erf staat ook het Erfhuis. Beide zorginstanties huren het Erfhuis. Het is ingericht met een gemeenschappelijke woonkamer, een slaapruimte voor de nachtdiensten, vergaderruimte en een goed geoutilleerde keuken voor het bereiden en nuttigen van gezamenlijke maaltijden. Een ontmoetingsplek voor de hele wijk, maar vooral voor de bewoners van het Hoekerf. Vandaag kregen beide organisaties de sleutel. Ze hebben nu een paar weken de tijd om de woningen verder in te richten en gebruiksklaar te maken.
In de eerste week van oktober worden de tien woningen van Tante Jans opgeleverd aan de huurders. De andere acht woningen van het Hoekerf zijn sinds mei van dit jaar bewoond door huurders die als woningzoekende stonden ingeschreven bij Woontij.

Vissershuisjes
In week 50 zijn de laatste woningen voor de cliënten van Novalishoeve klaar voor oplevering. Het geduld van deze aspirant-huurders is wel erg op de proef gesteld. De zes zogenaamde Vissershuisjes hadden eerder opgeleverd moeten zijn, maar door het faillissement van de beoogde bouwer kwam hier een kink in de kabel. Gelukkig heeft Woontij in overleg met Novalishoeve voor andere tijdelijke woonruimte kunnen zorgen. Maar ook deze mensen zien uit naar het moment waarop ze de sleutel in ontvangst kunnen nemen. Vier cliënten van Novalishoeve wonen al elders in De Tuunen; zij hebben minder woonbegeleiding nodig.

Geen open dag
Helaas gaat de open dag, die hier op 3 oktober zou worden gehouden, niet door vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.