Windmolens op Texel: goed idee?

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Woensdag 02 September 2020, 10:21 uur
653 x bekeken
Zoals in het stuk hierboven te lezen is, zetten landelijke en plaatselijke organisaties zich in om te voorkomen dat er windturbines op Texel zouden kunnen worden geplaatst. Maar toch zijn er zogeheten ‘zoeklocaties’ voor het plaatsen van windturbines opgenomen in het concept van de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (RES). De zoekgebieden zijn bij De Cocksdorp, Oudeschild en het natuurgebied langs de Prins Hendrik-zanddijk.


Het streven naar een energieneutraal Texel in 2020 is niet gehaald. Toch blijven duurzame investeringen hoog op het lijstje staan op het eiland. Maar verschillende partijen zijn het erover eens dat windenergie daarvoor niet de beste oplossing is. Windenergie heeft in de afgelopen dertig jaar een grote vlucht genomen. Het plaatsen van windturbines levert vaak problemen op bij omwonenden. Moderne windturbines hebben een sterk beeldbepalend karakter, zijn vaak moeilijk inpasbaar in het landschap, veroorzaken slagschaduw en ze maken een zoevend geluid dat door omwonenden als hinderlijk kan worden ervaren. Windturbines kunnen ook negatieve effecten op de natuur hebben, vooral op vogels. Volgens schattingen sterven er ca. 50.000 vogels door aanvaringen met windturbines in Nederland per jaar.

Wat vindt u? Windmolens op Texel, goed idee? U kunt tot en met dinsdag antwoorden in de poll. Wilt u uw reactie nog toelichten, dan kan dat met een e-mail aan redactie@texelsemedia.nl.
Formule 1-spel
Reacties (2)