Eigen foto
Eigen foto

Hoeve Vrij en Blij: de mooiste boerderijwinkel van Texel

Laatste ondernemersberichten
Hoeve Vrij en Blij opent volgende week de deuren van haar vernieuwde boerderijwinkel met boerderijcafé en speelschuur. “De ideeën hebben we al heel wat jaren; we begonnen met een klein winkeltje en we merkten al snel dat er meer vraag was. Kinderen vinden het prachtig om hier te spelen, maar hiervoor hadden we niet echt een plek waar ouders konden zitten en rustig de tijd nemen om alles op de boerderij te zien”, aldus
Rianne Blom, die samen met haar man, Jan Blom, eigenaar van de hoeve is. De boerderijwinkel is echt een winkel met het verhaal. Je kunt er informatie krijgen over alles wat er op de boerderij gebeurt en hoe het er in zijn werk gaat. Een bezoekje waard dus en dankzij de vernieuwingen is het ook een leuk uitje voor een regenachtige dag. Je kunt er neerstrijken voor een kopje heerlijke Chocomel, thee of een bakje koffie met wat lekkers erbij zoals huisgemaakte cake, schapenmelkbonbons, een heerlijk ijsje gemaakt met schapenmelk of lekkere appeltaart. Aan de voorkant komt een terras, dus ook op een zonnige dag is het er heerlijk toeven.

Hoeve Vrij en Blij staat bekend om de boerderijwinkel met hoge kwaliteit lamsvlees en kazen. Van de schapenmelk wordt schapenkaas gemaakt. Deze kazen worden in het kaaspakhuis gerijpt, net als geitenkaas, koeien- en kruidenkazen. Ook het lamsvlees is het noemen waard. Er is een eigen slagerij waar al de vleesproducten verwerkt worden. In de nieuwe winkel wordt naast het vlees uit de vriezer ook vers lamsvlees verkocht. Jan: “Zodra de lammeren zwaar genoeg zijn, brengen we ze zelf naar de slachtplaats in Oudeschild. Daarna komen ze weer terug en verwerken we het vlees in onze slagerij.” Leuk weetje: bij een groot aantal restaurants op Texel staat het lamsvlees van Hoeve Vrij & Blij op de menukaart. En ook de kazen zijn in diverse delicatessewinkels en supermarkten te koop. Verder kun je in de winkel ook mooie cadeaupakketten, knuffeltjes en andere unieke Texelse producten verkrijgen.

Kijkje achter de schermen
Neem een kijkje achter de schermen bij allerlei boerderijdieren en in het kaaspakhuis. Vanaf een balkon kun je de lammetjes bekijken, maar je kunt ze ook knuffelen. Er zijn traptrekkers, skelters en een trampoline te vinden op het erf van de boerderij. En naast de lammetjes zijn er diverse boerderijdieren, zoals minivarkens, ezeltjes en pony’s, die ook gevoerd kunnen worden! Een aanwinst op de boerderij zijn de Dexter-koeien. De Dexter is het kleinste Europese runderras en heeft een hoog aaibaarheidsgehalte!

Coronaperiode
Rianne: “Toen alles afgesloten werd was het echt vreselijk. Er kwam misschien één klant in de week en de horeca was natuurlijk gesloten. De afzet is eigenlijk drie maanden niks geweest. Terwijl alles op de boerderij natuurlijk wel doorliep. Het personeel liep hier wel gewoon rond, schapen moesten toch gemolken worden en de lammeren moesten gewoon worden geslacht. De vriezer werd steeds voller. Maar die is nu gelukkig bijna helemaal weer leeg! Maar het is wel zwaar geweest. Half mei begon alles weer een beetje te lopen, maar het is natuurlijk wel een heel ander seizoen dan normaal. We hoorden pas op 30 april dat de camping op 1 mei weer open mocht. Dat was natuurlijk ook wel even lastig. Onze gasten hadden zich daar ook niet op voorbereid omdat ze het niet hadden verwacht. In mei was er dus nog niet zo veel bezetting, maar in juni zat het weer zo goed als vol.”

Webshop
Ook voor degenen die geen mogelijkheid hebben om de boerderij te bezoeken is er de kans een groot deel van producten van Hoeve Vrij en Blij in huis te halen. Hoeve en Vrij en Blij heeft een webshop op de website, waar de producten te bestellen zijn.

Nieuwe plannen

De planning was dat alle verbouwingen voor het seizoen afgerond zouden worden, maar vanwege de coronacrisis moest dit worden aangepast. Dus voor dit najaar staat er nog meer moois op het programma. “De speelschuur wordt nog groter, er komt daar een zandbak met een speeltoestel en er komen wat kleine beestjes. De grote dieren gaan dan naar buiten en krijgen daar een mooi verblijf.”

Hoeve Vrij & Blij

Westerweg 80, Den Hoorn
T: (0222) 319263
E: info@hoevevrijenblij.nl
I: www.hoevevrijenblij.nl

Hoeve Vrij & Blij is gratis toegankelijk en is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.