Foto: Liselotte Schoo
Foto: Liselotte Schoo

Restaurant Opduin

Laatste ondernemersberichten
In Restaurant Opduin, in het gelijknamige ‘grand hotel’ in De Koog, is aan het begin van dit jaar een nieuw concept geïntroduceerd: de Chef’s Table. Het zijn fraai gepresenteerde voorgerechten, waaruit de gast naar believen kan kiezen. Per dag kan het aanbod verschillen, maar er staan bij de halfopen keuken altijd tien tot vijftien kleine gerechtjes klaar, die de gast zelf bij de koks van de tafel mag pakken.

Er hoeft dus geen voorgerecht meer van de kaart te worden gekozen. Wil de gast ze allemaal proeven, want zo uitnodigend staan ze er wel bij, dan is dat geen probleem. Een hoofdgerecht of dessert gaat er dan vast niet meer in, maar wordt het daardoor een ‘eengangsdiner’, dan wordt daar in Restaurant Opduin niet moeilijk over gedaan. De vergelijking met tapas dient zich aan, maar de gerechtjes worden met meer gevoel voor detail aangeboden. De klant betaalt hier overigens per gang. Wil je het dus enkel bij de Chef’s Table houden, dan is dat prima, zegt het bedienend personeel, onder leiding van gastheer Kevin Vonk.

Vers bereid
Alle gerechten zijn vers bereid en er wordt door de koks graag een toelichting op gegeven. Er staan gerechtjes met vis, met vlees en met vegetarische ingrediënten, opgesteld in sierlijke glaasjes of netjes op een schotel gedrapeerd. Subtiele versies van klassiekers en seizoengerechtjes. Bij het lekkers uit zee onder meer een kloeke gamba, stukjes tonijn en zalmtartaar. De vleesproducten zijn onder andere mooi neergelegde plakjes vitello tonnato en carpaccio, maar ook kunnen er stukjes worst worden gekozen. Ook Texels product, uiteraard; de lamsham ontbreekt niet. Veel wordt opgemaakt met een toefje sla of waterkers en een streepje saus. Voor de vegetariërs staan er deze dag onder andere schoteltjes couscous met linzen en een miniatuur van de insalata caprese. Een kopje soep, dat kan ook. Deze dag is het mosterdsoep, maar het kan morgen weer wat anders zijn, zoals dat ook geldt voor de andere producten. De tafels staan ruimschoots op gepaste afstand en de sfeer is desondanks huiselijk. En dat alles met rustgevend zicht op het aangrenzende bos- en duingebied.

Lage drempel
Het concept was in januari al geïntroduceerd door chef-kok Aart Wijker, maar na een paar maanden werd ook Restaurant Opduin gesloten als gevolg van de coronapandemie. Per 1 juni ging het weer open en het concept van de Chef’s Tabel sluit eigenlijk wonderwel aan bij de maatregelen, die in acht worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “Je mag zelf je gerechtjes pakken, maar het is geen buffet, waar je uit een bak of van een schaal kunt scheppen”, aldus Ilona van de Poel, sales- en marketingmanager van het hotel. “Onze chef heeft dit bedacht. In de wintermaanden komen in verhouding veel hotelgasten bij ons eten, maar in de zomer neigen de mensen meer naar een strandpaviljoen. Veel mensen denken dat je hier alleen maar duur kunt eten, maar het kost hier evenveel. Het zal met het imago van een hotel-restaurant te maken hebben. Hiermee hebben we de drempel wat verlaagd. Ook voor de Texelaars. Texelse kinderen kunnen bij ons op zwemles, om versneld een diploma te halen. Dan zie je dat de ouders in eerste instantie nauwelijks naar binnen durven. Velen hebben, misschien nog van oudsher, het idee dat je hier alleen in een driedelig pak wordt toegelaten. Maar zo lopen onze hotelgasten er toch ook niet bij?”

Slow Food

Restaurant Opduin is ambassadeur van de Slow Food-beweging. Dat betekent dat er met aandacht en geduld wordt gekookt, dat er veel streekproducten worden verwerkt en dat het vlees afkomstig is van dieren die met liefde en respect zijn behandeld. Op de kaart staan bij de hoofdgerechten voor de visliefhebber filets van zeebaars, heilbot en zeewolf. Daaronder entrecote en biefstuk van rund, lamsschouder, hoenderfilet en gekonfijte tamme eendenbout. Voor vegetariërs zijn er de gebakken portobello met linzensalade en geitenkaas, de huisgemaakte bietenburger en een vegetarische saté. Voor wie iets minder uitgebreid wil tafelen, is er een categorie ‘beach food’, waaruit kan worden gekozen voor een hamburger, een saté van varkenshaas of Texelse lamskebab. En dan heeft Opduin nog zes desserts op het repertoire, variërend van plaatselijk geproduceerde hangop tot koffie met taart van de vermaarde Amsterdamse patisserie Holtkamp. Wie alleen maar langs wil komen voor een kopje koffie is uiteraard ook welkom. Voor het terras, dat in de duinen ligt, hoeft niet te worden gereserveerd, voor een tafel binnen wel.

Intussen heeft Restaurant Opduin wat ervaring opgedaan met de Chef’s Table. De eerste resultaten zijn positief. “Het gaat onwijs goed”, vertelt Ilona. “Onze hotelgasten eten hier vaker dan voorheen. De bestedingen van de gasten in het hotel nemen toe. Ook komen er steeds meer passanten en we hebben hier een vaste kern van Texelse restaurantgasten. Die breidt zich langzaam uit. Er zijn steeds meer mensen die het weten.”

Restaurant Opduin

Ruijslaan 22, De Koog
T: (0222) 317445
E: info@opduin.nl
I: www.opduin.nl