Strandgangers wordt het strandtasje uitgereikt door Marijke Boonstra (Foto: Henk Cornelissen)
Strandgangers wordt het strandtasje uitgereikt door Marijke Boonstra (Foto: Henk Cornelissen)

Strandtasjes uitgedeeld voor opruimen zwerfvuil

Laatste nieuwsberichten
Stichting De Noordzee heeft woensdag bij Paal 9 op Hoornderslag papieren strandtasjes uitgedeeld. Daarmee werden strandgangers ertoe opgeroepen het strand schoon te houden. Na een zomerse dag blijven de resten van een plezierig uitje vaak achter als zwerfafval.

Sinds 2013 begint Stichting De Noordzee op 1 augustus met de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij duizenden vrijwilligers in groepen de hele Noordzeekust opruimen. Deze grootschalige landelijke strandopruimactie is afgelast vanwege Covid-19. Juist nu veel mensen vakantie vieren in eigen land wil de stichting het belang van een schoon strand en een schone zee benadrukken. Ze was al met een groep vrijwilligers actief geweest aan de Hollandse kust, woensdag kwamen ze ervoor naar Texel.

In gesprek
“Vandaag gaan we met zoveel mogelijk strandgangers in gesprek over vervuiling van het strand en de zee.” vertelt Marijke Boonstra, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. “Juist deze zomer genieten veel Nederlanders graag van hun eigen Noordzee. Er is in Nederland maar liefst 353 kilometer Noordzeekust om van te genieten. Na een dagje strand is het een kleine moeite om je afval netjes mee te nemen en weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken. Vissen, vogels en zeezoogdieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken, en het afval draagt bij aan de plastic soep.”

Tips voor een schoon strand
Op het papieren Schoon Strand-tasje staan tips om veilig en coronaproof het strand op te ruimen. “Denk aan anderhalve meter afstand houden, afval met een handschoen of grijper oprapen en je handen goed wassen”, somt Boonstra op. “We roepen iedereen die het strand bezoekt op om er goed voor te zorgen. ‘Leave nothing but footprints’, laat alleen je voetafdrukken achter.” Wie meer wil doen kan via de link hiernaast een toolkit downloaden met nog veel meer tips. Bijvoorbeeld over waar je op moet letten als je afval wilt opruimen tijdens een strandwandeling. Of wat je juist op het strand mag laten liggen omdat het een biologisch aanspoelsel is.

Voornamelijk wegwerpplastic
Het afval dat strandgangers achterlaten is voornamelijk wegwerpplastic: o.a. sigarettenfilters (die bestaan voor 95% uit plastic), plastic zakjes, bekers, rietjes, wegwerpbestek, doppen, blikjes, flesjes en snoep-, chips- en snackverpakkingen.

Toolkit strand opruimen: http://www.noordzee.nl/strandopruimen