Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Wat doen we hier tegen racisme?

Laatste nieuwsberichten
De gewelddadige dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die bij een aanhouding in de Amerikaanse stad Minneapolis om het leven kwam als gevolg van een nekklem door een blanke politieagent, leidde niet alleen tot furieuze protesten in die stad.

Over de hele wereld is en wordt nog massaal geprotesteerd tegen politiegeweld, racisme en discriminatie. Het lijkt een uiting van collectieve bewustwording van de manier, waarop wij met medemensen van een andere afkomst of etniciteit omgaan.

Etnisch profileren
Een aan ons gaat deze storm niet voorbij. In Nederland leidde ‘etnisch profileren’ bijvoorbeeld tot de toeslagenaffaire. Gezinnen van niet-Nederlandse afkomst werden door de Belastingdienst als potentiële fraudeurs aangemerkt en zelfs onterecht van fraude beschuldigd. Succesvolle artiesten en sportlieden, die in een opvallende auto rijden, worden, als zij een kleurtje hebben, vaker aangehouden dan hun blanke collega’s. Kandidaten voor een baan of stageplek hebben minder kansen als ze een niet-Nederlandse achtergrond hebben. En dus zijn er ook protesten in Nederland.

Maar hoe zit het eigenlijk nog dichterbij, met ons, hier op Texel? Als u hier racisme of discriminatie tegenkomt, wat doet u er dan tegen? U kunt daarop antwoorden in de poll van deze week op www.texelplaza.nl. Wilt u uw antwoord toelichten, doe dat dan per e-mail aan redactie@texelsemedia.nl.