Kunstcolumn: Caroline Serton

Door Peter Holman
Gepubliceerd: Donderdag 05 April 2018, 11:30 uur
1610 x bekeken
Beeldendekunsttexel is een portal voor alle informatie over kunst op Texel, over beeldend kunstenaars, hun werk en exposities op of buiten het eiland. In deze rubriek wordt iedere veertien dagen aandacht besteed aan een Texelse kunstenaar. Dit keer beeldend kunstenaar Caroline Serton.


Caroline Serton (Koog aan de Zaan, 1966) groeide op in Zaandam en studeerde aan het Grafisch Lyceum en aan de Gerrit Rietveld Academie, waar zij in 1991 afstudeerde. Sinds 1996 woont en werkt Caroline op Texel. De natuur is haar grootste inspiratiebron, maar ook haar zorgenkind. Door toedoen van de mens is veel natuur verloren gegaan. Caroline maakt zich daar terecht zorgen om en dit uit zich in haar werk.

Caroline: “Als ik in mijn atelier kom, dan heb ik mijn eigen ritueel. Ik begin met het uitsnijden en opspannen van mijn papier, blader wat in mijn planten- en tuinboeken en kijk naar mijn prikbord vol knipsels en computeruitdraaien. Ik zoek in mijn ladekast met delen van werk, start mijn computer op en surf naar afbeeldingen van planten. Ik kom langs sites over offerschalen vol bloemen, oorspronkelijke plantentattoos, wetenschappelijke artikelen over natuurkunde of biologie en kunstenaarsmaterialen. Soms maak ik een rondje door mijn tuin, maar dan moet er toch iets gebeuren, iets wonderlijks. Er moet een klein plan ontstaan, de aanleiding. Dan begin ik.”

Over haar nieuwste werk Natuuriconen / de natuur als godsbeeld: “Het feit dat het grote koraalrif verbleekt door de invloed van de mens op de natuur - door chemicaliën die de natuur aantasten - heeft mij aan het denken gezet: stel je voor dat dit proces zichtbaar is, direct om ons heen. Geïnspireerd door fotografische technieken als halografie, anthotypes en polaroid maak ik met gecombineerde materialen (bister, aquarel, pastel, potlood, lak en bleach) mijn hedendaagse natuuriconen.”

Vorig jaar verscheen haar boek Florance met afbeeldingen van eigen werk in een kleine oplage.

Bij Bloemisterij Bloem (Burgwal 2, Den Burg) is steeds één groot werk te zien van Caroline. Haar atelier (Stoompoort 5B, Oudeschild) is op afspraak te bezoeken. Zij geeft u daar graag een rondleiding.

Caroline Serton | T: 06-57571678 | E: caroline@serton.nl