Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 17 Texel-Plaza

Noordse stormvogel graadmeter vervuiling Noordzee

Door Mikel Knippenberg
Gepubliceerd: Donderdag 24 Maart 2016, 12:10 uur
1961 x bekeken
Onderzoeksinstelling IMARES gebruikt dood gevonden Noordse stormvogels om de vervuiling van het zeewater met plastic zwerfvuil te monitoren.


Op het weblog van boswachter Erik van der Spek staat een oproep om te helpen bij dit onderzoek. “Noordse stormvogels komen alleen aan land om te broeden en jagen op prooien die ze in het zeewater zien. Ze zien regelmatig allerlei plastic dat in zee drijft voor prooi aan. Dat plastic verzameld zich in hun maag. Door de maaginhoud van dood gevonden stormvogels te onderzoeken en te meten hoeveel plastic er inzit wordt langs de Europese kusten overal op dezelfde manier bepaald hoe het staat met de vervuiling van de zee”, aldus Van der Spek.

Aan vinders van dode Noordse stormvogels wordt gevraagd deze mee te nemen in een plastic zak. Het is belangrijk hierop de datum, de vindplaats en de naam van de vinder hierop te schrijven. Hierna is het verzoek contact op te nemen met Jan Andries Franeker van IMARES (jan.vanfraneker@wur.nl). Vogels kunnen ook worden afgegeven bij Ecomare (vraag naar Mariëtte Smit).

De Noordse stormvogel lijkt op een meeuw maar heeft een andere snavel. De neusbuis zit op de snavel. Meeuwen hebben neusgaten in hun snavel.