Texel-Hymne: Duitse CD-single is ode aan het eiland

Door Bart Bosch
Gepubliceerd: Woensdag 29 Juni 2011
8250 x bekeken
Ruim 45 jaar brengt de Duitser Wolfgang Patzke zijn vakanties op Texel door. Eerst met zijn ouders, en nu met zijn vrouw.


“Meestal kom ik twee keer per jaar”, aldus de gitarist uit Hilden (bij Düsseldorf).

Toen hij acht jaar geleden over het eiland fietste, kwam er spontaan een melodie op in z’n hoofd. Daaruit ontstond een compositie. De compositie werd in de studio een demoopname en die demo is inmiddels een heuse CD-single geworden: de Texel-Hymne.

Het is één grote lofzang op het prachtige eiland en zijn natuur geworden.

Over zichzelf is hij bescheiden (“een nietonverdienstelijk gitarist”), maar over zijn band West Wind praat hij in superlatieven. “Zangeres Iris Pfafferodt heeft een gouden stem. Zij is briljant. Onder de naam ‘Bianca’ is zij in Duitsland een bekend artiest.”

“Zij zingt in tv-commercials en heeft met een rapgroep een album opgenomen.”

Ook Norbert Lippert, op elektrische gitaar, is een bekende verschijning in Duitsland, “en toetsenist Thomas Bauch is geniaal.” “West Wind is een gelegenheidsband die uit liefde voor het eiland Texel en de wonderschone natuur ontstaan is”, zegt Patzke.

De zee, het strand, de bossen en de duinen zijn net als de zon, de wind en schone lucht terugkerende thema’s in de muzikale ode.

Ook de vuurtoren, de warenmarkt, Ecomare en fietsen en wandelen worden bezongen. De hymne begint rustig en gedragen, waarna plotseling het tempo omhoog gaat. “Zoals in een echte zomerhit”, aldus Patzke.

Misschien wordt het dat op kleine schaal ook wel, zodra de CD-single (met een Duits- en Engelstalige versie) in de winkels ligt.

Bungalowpark Vredelust is de distributeur: tel. 06-20820277 of info@vredelusttexel.