Foto: Henk Cornelissen
Foto: Henk Cornelissen

Oktober woonmaand ondernemer: TexelEnergie

Laatste ondernemersberichten
Voor iedereen op Texel en daarbuiten is het mogelijk duurzaam opgewekte energie aan te wenden voor huis of bedrijf. De coöperatie TexelEnergie maakt deel uit van OM Nieuwe Energie, een samenwerkingsverband van zestig groene lokale energiecoöperaties, tezamen actief in grofweg driekwart van Nederland. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze honderd procent groene energie willen leveren. OM Nieuwe Energie is ruim tien jaar geleden ontstaan vanuit TexelEnergie, de Windunie en Urgenda.

De naam OM Energie, waarvan TexelEnergie een onderdeel is, geeft de boodschap goed weer, aldus bestuurder Leo Timmers. “Wij moeten ‘om’ naar duurzame productie van energie in Nederland. TexelEnergie werd ook ooit opgezet om niet alleen Texel te voorzien van groene energie, maar ook om de lokale energiecoöperatiegedachte over heel Nederland uit te rollen.” Dat bleek te hoog gegrepen, maar het bedrijf heeft in afgeslankte vorm een doorstart gemaakt, maakt deel uit van een grote groep collega’s en heeft de wind inmiddels weer flink in de zeilen. Timmers somt op: “Onze coöperatie heeft ruim drieduizend leden, die ruim drie ton aan ledenkapitaal hebben ingelegd en inmiddels zijn we met ons klantenbestand de achttienhonderd gepasseerd. Al deze mensen leveren we honderd procent duurzame energie. Eens per jaar worden we getest en OM Nieuwe Energie scoort al zes jaar achter elkaar een 10 als leverancier van groene stroom.”

Zelfvoorzienend: niet haalbaar
Politiek Texel uitte een tijd geleden de ambitie in 2020 zelfvoorzienend te zijn, qua energiebehoefte. De termijn waarbinnen dat zou moeten gebeuren, werd verlengd tot 2030, maar inmiddels is duidelijk geworden dat dit niet gaat lukken. Het wordt niet wenselijk geacht op of om het eiland een windpark in te richten. Voor zonneparken, bijvoorbeeld bij de Pelikaan, komen ook te weinig handen op elkaar; tot aan de gemeenteraadsverkiezing, op 16 maart 2022, wordt niet ingezet op nieuwe grootschalige initiatieven. En het overdekken van parkeerterreinen bij de stranden met zonnepanelen, eerder dit jaar als idee uitgesproken, is ingewikkeld, weet Timmers intussen. “De businesscase is lastig. Het is een flinke investering, een zonneweide op stellingen op openbaar terrein. Misschien kun je met een subsidie de onrendabele top er nog af krijgen, maar het is in elk geval geen laaghangend fruit, zoals werd gedacht.”

Overcapaciteit beschikbaar
Dat betekent dat Texel niet volledig in zijn energiebehoefte kan voorzien. Maar daarmee is het niet over. Voor iedere Texelaar is groene energie beschikbaar, dankzij het netwerk van OM Nieuwe Energie. “Aan de overkant zijn veel coöperaties die juist meer groene energie opwekken dan door hun klanten kan worden afgenomen. Samen wekken we voor 130.000 huishoudens op, maar zo veel klanten zijn er nog lang niet. Er is binnen OM dus veel beschikbaar voor gebieden waar te weinig capaciteit is. De energie die we overhouden wordt verkocht op de markt.”

Daken gezocht

TexelEnergie is een coöperatie, wat inhoudt dat ze geen winstoogmerk heeft. De winst wordt deels gebruikt voor de verduurzaming van het eiland. Om de Texelaars daarbij van dienst te zijn is verleden jaar Energiepunt Texel opgericht. Ook gaat een deel van de winst naar onderzoek en zou er wat van kunnen worden gebruikt om de kosten van onrendabele projecten voor groene energie te drukken.

Het bedrijf wekt ook zelf energie op, door daken te beleggen met zonnepanelen en heeft voor tweehonderd particulieren de investering in zonnepanelen voorgefinancierd. “Zij lossen dat af en dat komt naar hen terug door te besparen op de energierekening. Dat loopt nu acht jaar”, vertelt Timmers. “Nu de politiek een andere keuze heeft gemaakt, zijn we aan het onderzoeken hoeveel daken we op het eiland kunnen huren om zonnepanelen op te leggen. Daarover zijn we met een aantal partijen in gesprek.”

Overstappen is gemakkelijk

“Het is onze ambitie zo veel mogelijk Texelaars klant van onze coöperatie te maken en heel Texel van honderd procent duurzaam energie te voorzien”, zegt Timmers tenslotte. “Het past bij het groene imago, dat het eiland wil uitstralen. Qua prijs maakt het geen verschil meer. Vroeger was groene energie duurder, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. En ik weet dat veel mensen tegen het overstappen aanhikken, maar dat is heel gemakkelijk, vandaag de dag. Alleen werken we niet met lokkertjes, zoals veel energiemaatschappijen doen, want als klant betaal je die uiteindelijk toch ook. Het past niet bij onze doelstelling. En iedereen kan lid worden van onze coöperatie, ook mensen die aan de overkant wonen en zelfs degenen onder hen die hier geen tweede huis hebben. Zo spraken we laatst op de zomermarkt een Groninger, die gelijk klant en aandeelhouder is geworden.”

Het kantoor van TexelEnergie is ingericht bij Bouwcenter RAB in Oudeschild. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur.

TexelEnergie

Heemskerckstraat 46, Oudeschild
T: (0222) 314939
E: info@texelenergie.nl
I: www.texelenergie.nl