Eigen foto's
Eigen foto's

Herma en Leo Annyas verrichten ontwikkelingswerk in Oeganda

Laatste nieuwsberichten
Misschien ken je ze nog wel: Leo en Herma Annyas, jarenlang actief in het onderwijs op de Jozefschool en de OSG. Inmiddels zijn ze gepensioneerd en niet meer woonachtig op Texel. Hoewel ze van oorsprong uit Groningen komen, is het stel nu neergestreken in Midden-Limburg. Voor Texelaars voelt dat misschien al als ‘buitenland’, maar Leo en Herma zijn een paar maanden per jaar heel wat verder van huis te vinden. In Oeganda verrichten zij ontwikkelingswerk in naam van het Lejofonds, een stichting die in 2005 bij het afscheid van Leo als directeur van de Jozefschool is opgericht.

“Herma en ik hebben vaak tegen elkaar gezegd, dat als ik met vervroegd pensioen zou gaan, we de vrije tijd wilden invullen met reizen,” aldus Leo. “Maar dan wel gecombineerd met ontwikkelingswerk. Toen in 2004 in Indonesië en Sri Lanka de tsunami plaatsvond, hebben we geholpen met het sorteren van hulpgoederen en hoorden we dat er plannen waren om een weeshuis op Sri Lanka op te richten. Er was al grond aangekocht met bestaande gebouwen, maar er was nog veel hulp nodig van vrijwilligers om het tot stand te brengen. Herma is toen met onze jongste dochter afgereisd om een steentje bij te dragen. Omdat het een meerjarenplan bleek, zijn we samen weer teruggegaan, waarna we ook nog wat door het land hebben gereisd. We kwamen erachter dat er veel hulp nodig was. Het eerste kleinschalige project van het Lejofonds was het bouwen van toiletten voor enkele arme families. Ze woonden ergens in de bush bush, zonder stromend water, elektriciteit en sanitair.”

Geiten
Vanaf 2009 is het Lejofonds vooral actief in Oeganda. Leo: “Dat komt mede door onze dochter Stephanie. Tijdens haar studie pedagogiek, gericht op ontwikkelingslanden, liep zij stage in Oeganda. Toen we haar bezochten, besloten we dat we daar ook ontwikkelingswerk wilden doen.” En daar hebben Leo en Herma al heel wat op touw gezet. Zo is er het Goat to Goat-project in en rond Nkonkonjeru, een plattelandsgebied waar veel gezinnen onder de armoedegrens leven. Veel kinderen gaan niet naar school omdat de ouders of verzorgers het schoolgeld niet kunnen betalen. Herma: “Het is altijd heel leuk om de families te bezoeken. We gaan het liefst in het weekend, omdat de kinderen dan ook thuis zijn. Je ziet dan echt hoe ze wonen en hoe ze zich moeten redden met van alles niks. Je wordt altijd gastvrij ontvangen en de kinderen komen op je af gerend. Ze vinden het geweldig dat je op bezoek komt en helemaal als ze dan ook nog op de foto komen.” Leo: “Jonge kinderen strijken over je arm om te weten hoe een blanke huid aanvoelt.” Dankzij het Lejofonds krijgen geselecteerde families twee geiten en een bok. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. “De gezinnen geven uiteindelijk drie dieren terug aan het project, die weer aan nieuwe families worden doorgegeven. Ook moeten de leden vergaderingen bijwonen, waar ook onderwerpen zoals hygiëne en financiën aan bod komen.”

Groene houtskool
Een ander mooi project is Green Charcoal in de regio van Seeta Nazigo. Het Lejofonds leert de mensen hoe zij afval kunnen omzetten in groene houtskool. Hiermee krijgen deze Oegandezen niet alleen een inkomen, maar ook het koken op deze kool heeft veel voordelen. Zo is het goedkoper, schoner en brandt het langer dan traditionele houtskool. Het spaart de bossen en tegelijkertijd wordt afval hergebruikt. Maar het belangrijkste is dat de groene houtskool geen rook afgeeft en dat het daardoor veel veiliger is om binnenshuis op te koken. Dat gebeurt nu nog vaak op hout, met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg.

Scholen
Leo en Herma leerden door de projecten ook de scholen in Oeganda goed kennen. Deze zijn vaak slecht gehuisvest en er ontbreekt van alles. “En dan kijk je hoe je de scholen kunt ondersteunen,” aldus Leo. Herma: “We hebben er inmiddels voor gezorgd dat vier scholen zijn gerenoveerd, uitgebreid en betere onderwijsvoorzieningen hebben gekregen. Het is altijd een feest de scholen te bezoeken. De blije koppies van de kinderen die je tegemoet komen. Het onderwijs voor hen een stukje prettiger maken is geweldig om te doen.” Leo en Herma vinden het belangrijk dat de mensen een stuk zelfstandigheid wordt gegeven en dat lukt vaak. Zo geven zij de opdracht voor het maken van houten schoolmeubilair aan lokale timmermannen en ook het herbouwen van scholen wordt aan plaatselijke aannemers uitbesteed.

De keerzijde
Natuurlijk heeft ontwikkelingswerk ook mindere kanten. Leo: “Je gaat aan het werk in een land waarvan je de cultuur niet kent. Je hebt je Westerse bril op, en dat is een valkuil. Je wil bijvoorbeeld al gauw te snel. De Oegandees ervaart tijd heel anders. Afspraken maken en op tijd komen, is lastig en zeker niet vanzelfsprekend. Oorzaak en gevolg, het gevoel voor ruimte, afmetingen, tijd, het is daar allemaal heel anders. Voor de meeste Oegandezen bestaat alleen vandaag. Een blanke, een muzungu, is een rijk persoon. Ze verwachten dat een blanke zaakjes voor hen opknapt. Het is onvermijdelijk dat je, zeker in het begin, wel eens bedonderd wordt. Maar als er dan een succesje is, geeft dat een heel goed gevoel.” Herma: “Als ik zo terugkijk op het werk dat we tot nu toe hebben gedaan, dan hebben we voor velen de wereld een stukje mooier gemaakt.”
Naast de vaste projecten gebeurt er nog veel meer. Zo heeft het Lejofonds ervoor gezorgd dat verschillende zieke kinderen en volwassenen gezondheidszorg kregen, worden er rolstoelen gemaakt voor gehandicapte kinderen en kan een dove jongen naar school. Wil je meer weten over wat Leo en Herma allemaal doen? Lees dan de reisverslagen op de website www.lejofonds.nl.

Vastenactie
Ook dit jaar houdt de Jozefschool weer een vastenactie. Sinds 25 maart proberen de leerlingen vier weken lang zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel door onder andere klusjes te doen en lege flessen in te zamelen. En dat is heel belangrijk, want het Lejofonds is geheel afhankelijk van donaties. Wilt u ook iets bijdragen? Dat kan op NL25RABO0120185709 ten name van het Lejofonds.


Website Lejofonds: http://lejofonds.nl/
Afbeelding
Afbeelding