Een van de twee dikkopschildpadden, die op Texel waren aangespoeld
Een van de twee dikkopschildpadden, die op Texel waren aangespoeld Foto: Xander de Gruil

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zeeschildpadden overleven revalidatie niet

Algemeen

Vijf van de acht zeeschildpadden, die in de winter aanspoelden op de Hollandse en Zeeuwse kust, hebben de opvang in Diergaarde Blijdorp niet overleefd. Door een technisch mankement werd de watertemperatuur in het bassin zo hoog, dat ze het leven lieten.

Onder de vijf gestorven zeedieren zijn ook de twee dikkopschildpadden die kort na elkaar op Texel aanspoelden, bij Paal 28 en aan de zuidkant van de Slufter. Ze werden door dierverzorgers van Ecomare gestabiliseerd en naar Blijdorp vervoerd. De Rotterdamse dierentuin is de enige plek in Nederland waar deze dieren mogen worden opgevangen, met de bedoeling ze na herstel uit te zetten in hun natuurlijke omgeving, voor de kust van Marokko of in de Middellandse Zee.

Uitzonderlijk

De twee dikkopschildpadden - de soort staat ook wel bekend als onechte karetschildpad - spoelden in januari aan op Texel. Dat gebeurde op nog zes andere plekken langs de Nederlandse kust in de afgelopen winter en dat is uitzonderlijk. In de beide Texelse gevallen ging het om afgedreven jonge exemplaren, onderkoeld en vermagerd. Voor het eiland waren dit, na een vondst in 2008, het tweede en het derde exemplaar in de historie. De dikkopschildpad voelt zich het best thuis in subtropische wateren, maar kan zich wel een tijdje redden in wat kouder water.

Naar Blijdorp

De beide zeeschildpadden zijn eerst een dag in Ecomare gebleven en werden daarna vervoerd naar Rotterdam. Daar beschikt Diergaarde Blijdorp over de benodigde vergunningen, kennis en faciliteiten om zeeschildpadden op te vangen. Op advies van de deskundigen daar werden de dieren op Texel door de verzorgers van Ecomare koel gehouden, omdat het opwarmen heel voorzichtig moet gebeuren. Door een technische fout is alles voor niets geweest of bijna alles, want er is natuurlijk wel ervaring mee opgedaan. De verzorgers van Blijdorp zijn geschokt door deze gebeurtenis, meldt NH Nieuws. Het herstel verliep goed, tot aan het fatale incident. Drie zeeschildpadden hebben het overleefd.