Michel Stroo: "Ik ben nog maar een paar maanden zelfstandig, maar heb het al best druk"
Michel Stroo: "Ik ben nog maar een paar maanden zelfstandig, maar heb het al best druk" Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Michel Stroo Tuin & Agro

Advertorials

Hij heeft zijn bedrijf nog maar net opgericht, maar goed nieuws gaat snel over het eiland en Michel Stroo heeft al handenvol werk, de eerstkomende tijd. Per 1 januari 2024 is hij zelfstandig hovenier, na een korte periode in dienst van zijn vader te hebben gewerkt op Tuinboerderij De Halm in Polder Eierland.

Daar, aan de Hoofdweg, werd hij 37 jaar geleden geboren. “Van oorsprong is dat een akkerbouwbedrijf en het was de bedoeling dat ik dat zou overnemen. Daarom ben ik in Leeuwarden een hbo-opleiding in management en agribusiness gaan volgen en daarna heb ik een master in agrarische bedrijfseconomie behaald aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen”, vertelt hij. Het liep anders, door tussentijdse veranderingen in de bedrijfsvoering en door de scheiding van zijn ouders.

Multinationaal werk

Michel reisde voor zijn werk naar verre buitenlanden. Voor Farm Frites, een Nederlands bedrijf dat vanuit Oudenhoorn op Voorne-Putten een multinational werd, werkte hij zeven jaar. “Ik zou daar voor zes maanden naartoe, maar dat liep een beetje uit de hand, want ik ben er zeven jaar in dienst geweest. Eerst drie jaar in Brazilië en Argentinië, daarna korte tijd in Egypte en vier jaar in China, waar ik mijn vrouw Kendra heb ontmoet. Daar heb ik de aardappelteelt georganiseerd voor een nieuw op te zetten fabriek. Een pittige job. Officieel woonde ik nog altijd op Texel, maar ik leefde grotendeels in het buitenland.”

Terug op Texel

Michel heeft dus veel van de wereld gezien en al met al was dat een prachtige ervaring, bekent hij, maar hij wilde graag terug naar Nederland, met Kendra. Hij ging in de pootaardappelen bij HZPC in Joure. “Ook een internationale functie, waarvoor ik veel op pad was, door heel Europa. Minder ver weg dus en ook minder intensief. Maar het heen-en-weer reizen naar Friesland is best lastig als je op Texel woont, dus zijn we naar Sneek verhuisd.” Daar woonden Michel en Kendra drie jaar. Het drukke bestaan van de afgelopen jaren begon echter zijn tol te eisen en noodgedwongen stelde Michel zijn ambities wat bij. Hij ging bij zijn vader op De Halm aan het werk, voor enkele dagen per week. Daardoor reisde hij een tijdje tussen Friesland en Texel in omgekeerde richting. “Tuinieren vond ik altijd al leuk en mijn vader had plek. Ik kan goed met machines omgaan en weet veel van planten. Het klikte ook wel met het bedrijf en dat smaakte naar meer. Dus zijn we ook verhuisd naar Texel. Dicht bij de familie en ik ben gaandeweg meer gaan werken. Ik kwam erachter dat dit werk me goed ligt.”

Eigen bedrijf

Na anderhalf jaar besloot hij een eigen bedrijf op te richten. “Werken in loondienst is voor mij niet ideaal. Ik houd van ondernemen met alles wat daarbij hoort; ook de inkoop, de facturering, het maken van offertes, calculaties en de administratie. Als je in loondienst bent, ben je daar niet mee bezig. Voor een geleidelijke overname in een maatschap was het nog te vroeg. Dus ben ik voor mezelf begonnen. Ik doe nog steeds werk voor mijn vader - en hij ook voor mij - en maak gebruik van zijn machines. Ik investeer ook zelf in gereedschap. Ik ben nog maar een paar maanden zelfstandig, maar ik heb het al best druk. Ik vind het leuk dat ik nu zelf de boer op kan om klanten te werven. Ook word ik wel gebeld door vroegere klasgenoten. En als je ergens wat hebt gedaan, word je al gauw benaderd door iemand die je daar heeft gezien of door familie van mensen voor wie je hebt gewerkt.”

Tuinonderhoud

De hoofdmoot van Michel Stroo Tuin & Agro is tuinaanleg en -onderhoud. Michel somt op: “Zagen, snoeien, versnipperen, verticuteren, gras maaien of een haag planten en als dat is gezien, word je ook gauw voor andere werkzaamheden in de tuin gevraagd. Het zetten van een schutting, bijvoorbeeld; daarbij kan mijn vader me dan weer helpen. Zaterdag heb ik nog een olijfwilgenhaag gezet. Ook voor bestratingswerk word ik wel benaderd en dat besteed ik dan uit. Ik heb al een aantal tuinen afgegraven voor bijvoorbeeld bestrating of om een tuinhuisje te zetten. Recent heb ik een mooie klus in een tuin in Oudeschild afgerond. Tegels en stenen eruit voor graszoden met stepstones en frisse, nieuwe bestrating. Ik ben nu bezig met het voorbereiden van twee tuinen waar nieuwe beplanting in moet komen. Als dat nodig is, huur ik daarvoor machines in. Op Texel is daarvan genoeg voorhanden.”

Cursussen

Ter vergroting van zijn praktische vaardigheden volgt hij momenteel een cursus ‘verbreding plantenkennis’. “Ik wil meer weten over allerlei soorten planten en hoe je die moet snoeien en bemesten. Dat is nog best ingewikkeld. Ook doe ik gaandeweg meer kennis op door samen met mijn vader te werken, zelf dingen uit te zoeken en mijn moeder - die op De Halm met de tuinderij begon naast de akkerbouw die mijn vader deed - weet veel van planten, net als mijn broer Robin, die ook hovenier is.”

Agro?

Aan de Agro-tak van zijn nieuwe onderneming - werkzaamheden in de landbouw - heeft Michel de laatste tijd niet veel aandacht kunnen schenken. “Ik heb mezelf al wel verhuurd aan bollenboeren en aardappeltelers, maar toen ik hieraan begon had ik er nog geen idee van, hoeveel werk op mij af zou komen. Ik ben gericht op beide, maar aan de Agro kom ik niet veel meer toe. Ik vind dat ook nog steeds wel leuk werk, maar het werken in de tuin vind ik leuker. En het lijkt me toch het beste me op één ding tegelijk te focussen. Maar als ik een dagje over heb en een teler me vraagt te helpen, dan zeg ik gewoon ‘ja’, hoor!”

Michel Stroo Tuin & Agro

Achtertune 17, Oosterend

T: 06-28065919

E: michelstrootuinenagro@gmail.com

I: http://www.michelstrootuinenagro.nl