Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza
BELEEF TEXEL, TEXEL-PLAZA
Het is het huidige dorp niet meer aan te zien, maar toch behoort De Koog tot de oudste dorpen van het eiland. De badplaats van Texel telt tegenwoordig 1.349 inwoners (peildatum 1 januari 2019). De Koog ontleent zijn naam aan het woord coogh of koog (inpoldering). In de veertiende eeuw, na het ontstaan van de cooghen, werd De Koog een bloeiend vissersdorp.

In 1514 telde het dorp 140 huizen en was De Koog, na Den Burg, het tweede dorp van het eiland. Het verstuiven van de duinen en een grote stormvloed in 1570 luidden de ondergang van De Koog als vissersdorp in. Zeventig huizen dreven weg en het gehele dorp overstroomde. Door de verstuiving verzandden de diepere zeegeulen en konden de vissersschepen het dorp niet meer bereiken.

Door de aanleg van de Zanddijk ontstond ten westen van De Koog een nieuw duincomplex, waardoor het vaarwater voor De Koog voorgoed verzandde. In 1637 telde het dorp nog 50 huizen en 649 inwoners. De meeste vissende inwoners van De Koog trokken weg naar Den Hoorn. In 1749 telde het dorp nog slechts 20 min of meer vervallen huizen. Alleen de kerk bleef staan en is tegenwoordig zelfs nog het enige oude pand dat het dorp rijk is.

Toen het toerisme de eerste voorzichtige schreden zette in het begin van de twintigste eeuw (met de opening van het Badhotel) bestond De Koog uit elf huizen en een kerk. Na de Tweede Wereldoorlog ging het echter hard met het toerisme. Tegenwoordig wordt het aantal inwoners van De Koog ’s zomers bijna vertwintigvoudigd. Alles in het dorp is op het toerisme gericht, van eenvoudige camping tot vijfsterrenhotel.

Het dorp is het uitgaanscentrum van Texel met talrijke cafés, restaurants en een discotheek. Ook aan slechtweervoorzieningen is gedacht, met een squashhal, kartbaan, subtropisch zwemparadijs en de grootste toeristische attractie van Texel: Ecomare. Dit centrum voor Wadden- en Noordzee ligt net buiten De Koog.