Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza
BELEEF TEXEL, TEXEL-PLAZA
De Cocksdorp is het jongste dorp op het eiland. Het werd gesticht in 1835 bij het haventje aan het eind van de Kikkertstraat, waar vroeger de Roggesloot uitmondde in het Eierlandsche Gat. Eerst heette het Nieuwdorp, maar na een paar maanden werd het dorp vernoemd naar één van de stichters: N.J. de Cock. De Cock was een Antwerpse reder die tijdens de Belgische Opstand uitweek naar Rotterdam en die later met anderen de ‘Sociëteit van Eigendom van Eierland’ oprichtte.

Rond De Cocksdorp staan ook nu nog een heleboel boerderijen met klinkende namen als ‘Breda’, ‘Zeeland’ en ‘Lou Christi’. De namen van de boerderijen duiden op de streken waar de mensen vandaan kwamen toen men Eierland had ingepolderd. Door die inpoldering kwam een grote hoeveelheid landbouwgrond beschikbaar. Op 1 juni 1836 telde het dorp 323 inwoners, op 1 januari 2019 had De Cocksdorp 1.182 ingezeten.

Het water tussen Texel en Vlieland is erg gevaarlijk, doordat verschillende sterke stromingen daar samenkomen. Regelmatig kwam daardoor een schip in moeilijkheden. Het grote aantal strandingen op de kust van Texel (72 in de periode 1848 - 1860) was aanleiding voor de toenmalige notaris van Texel om actie te voeren voor de bouw van een vuurtoren. Deze vuurtoren werd in 1864 op de noordpunt van Texel gebouwd. In april 1945, tijdens de opstand van de Georgiërs, werd de vuurtoren zwaar beschoten. Een aantal Georgiërs had zich in de vuurtoren verschanst, waarna deze door de Duitsers onder vuur werd genomen. De vuurtoren werd zo zwaar beschadigd, dat de oorspronkelijk kegelvormige toren voorzien werd van een cilindervormige ommanteling. Tegenwoordig staat de vuurtoren er weer netjes bij. Vanaf Paal 33 vertrekt zomers de boot naar Vlieland. Passagiers worden afgezet op zandplaat De Vliehors, vanwaar een oude legertruck voor het verdere transport zorgt.

Uniek is het uitgestrekte natuurgebied De Slufter met zijn altijd in- en uitstromende Noordzee. Kenmerkend is de kweldervegetatie met planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren. Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelreservaat beheerd; alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, o.a. de eidereend, bergeend en kluut. In De Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis. De Slufter wordt beweid door schapen, die door het eten van de kwelderplanten bij voorbaat al gezouten zijn.

De Cocksdorp groeit gestaag en vooral de laatste 25 jaar heeft het door de uitbreiding van de toeristische accommodaties een geheel ander aanzien gekregen. Door de groei van Vakantiepark De Krim en verschillende parken om en nabij De Slufter is de werkgelegenheid aanzienlijk toegenomen. De Krim beschikt onder meer over een golfbaan en een klimpark. Na De Koog is De Cocksdorp nu de tweede toeristenplaats van Texel.

In de polder Eierland ligt het vliegveld. Tegenwoordig is dit het middelpunt van diverse activiteiten. Naast het komen en gaan van sportvliegtuigen uit binnen- en buitenland heerst er bedrijvigheid door rondvluchten, parachutesprongen, zweefvliegtuigen, reclamevluchten en helikopters die de booreilanden in de Noordzee bevoorraden. In Zuid-Eierland ligt aan de Postweg de Eiland Galerij van kunstenaar Niek Welboren. In de tuin van dit voormalige schoolgebouw staat een Moai-beeld van Paaseiland, het enige Moai-beeld op de wereld dat zich buiten Paaseiland bevindt.